Hasanbegović: Opasna podjela na vaksere i antivaksere ima globalni značaj, a najveće žrtve su djeca i mladež

screenshot/večernji

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović komentirao je koronakrizu te ukazao na opasnost državnog pritiska covid potvrdama za koje smatra kako nisu epidemiološki utemeljene.

“Osobno sam od početka pandemije zastupao dosljedno stav – covid potvrde, kako se nazivaju, nemaju nikakvo medicinsko utemeljenje. Oni koji su u tzv. znanstvenim krugovima barjaktari psihoze, to ne kriju. Budimo jasni – covid potvrde su vrsta toljage ili instrumenta pritiska na one koji se iz raznih razloga nisu cijepili”, rekao je Zlatko Hasanbegović u Studiju N1.

‘Covid potvrde nemaju epidemiološko i zdravstveno utemeljenje, to je instrument pritiska države’

To vrijedi za Hrvatsku kao i za bilo koju drugu zemlju. Izraelski ministar zdravstva je, ne znajući da su mikrofoni uključeni, rekao u izraelskom kontekstu da covid potvrde nemaju epidemiološko i zdravstveno utemeljenje i da je to instrument pritiska države”, rekao je te dodao:

“Država je nasuprot onih koji su zanovijetali iz krugova straha i optuživali Vladu da je odgovorna za broj cijepljenih, misle da je nedostatan, ja mislim da je riječ o solidnom broju. Kolektivni imunitet se postiže na drugi način. Vlada je učinila ono što je trebala.



Bili su dužni osigurati cjepivo za one koji se žele cijepiti i u tom smislu uloga Vlade je završila. Potcjenjuje se pamet građana. Građani su dovoljno zreli da donose vlastite odluke i nije zadaća Vlade vršiti kampanju i pritisak na ljude.”

Komentirajući prosvjede u Sloveniji rekao je:

“Janša je iz nepoznatih razloga pristupio iracionalnoj politici vezano za suzbijanje epidemije i te scene iz Ljubljane pokazuju što se može dogoditi kad se uvodi politika restrikcija, nametanja, to dovodi do društvenih razdora. Mi smo ih nasreću zasad izbjegli.”

‘Značajan broj zdrastvenih djelatnika koji imaju bolji uvod u medicinske činjenice, ne želi se cijepiti’

Ističe da i zdravstveni djelatnici imaju svoje razloge za odbijanje cjepiva:

“Znakovito je da se značajan broj ljudi u zdravstvenom sustavu koji ima bolji uvod u medicinske činjenice nego proječan građanin, ne želi cijepiti.”

Siguran u budućnost Domovinskog pokreta

Govoreći o promjenama u Domovinskom pokretu Hasanbegović je rekao da podržava kandidaturu Ivana Penave za predsjednika stranke:

“Podupirem njegovu odluku, mislim da je dorastao preuzeti DP nakon javnosti poznatih događaja u kojima nisam sudjelovao. Na sreću ta priča je završena i politički život se razvija dalje. Moramo izvući pouke.”

‘Nije mi jasno Škorino posipanje pepelom’

Smatra da Domovinski pokret ima budućnost.

“Siguran sam u tu budućnost. Živimo u specifičnim okolnostima koje su dovele do tektonskih promjena u društvu i politici. Svi uključeni u politiku trebaju biti predani cilju svojih političkih opcija da birači na idućim izborima imaju jasne alternative modelu vladanja Andreja Plenkovića.”

Komentirao je i postupke Miroslava Škore.

“Nije mi jasno njegovo posipanje pepelom. Svi koji žele sudjelovati u politici moraju imati jasna stajališta. Plenković je dobitnik okolnosti vezanih uz koronu, kao i farmaceutska industrija. Oni i Plenković su jedini opipljivi profiteri od koronakrize.”

‘Podjele na vaksere i antivaksere opasnije od ustaša i partizana’

Hasanbegović smatra da su nove podjele u društvu na vaksere i antivaksere opasnije od one na ustaše i partizane:

“Nova vrsta podjele u hrvatsokm društvu koja prelazi ideološke okvire i na strani zastrašenih i koji podupiru najradikalnije mjere i suprotan tabor s različitim opcijama, sve to pokazuje da se ta društvena podjela ne može gledati u ideološkom ključu. Mi smo društvo bremenito različitim povijesno utemeljeenim podjelama.

I sad imamo novu opasnu podjelu na vaksere i antivaksere. Ova je podjela opasnija jer ima globalni značaj i najveće žrtve te podjele i tih mjera su djeca i mladež. Roditelji bez ograničenja mogu sjediti u kafićima, a njihova djeca moraju pod maskama sjediti u školi”, zaključuje Hasanbegović.

Komentari