Hasanbegović očitao lekciju vladajućima: Zakon o obnovi je plod činovničkog mentaliteta Plenkovićeve vlade koja je legitimno parazitirala na potresu u Zagrebu

Goran Mehkek / CROPIX

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik (Domovinski pokret) u HRT-ovom Otvoreno istaknuo je da rasprava o Zakonu o obnovi ide u krivom smjeru, te da je nije riječ o novom zakonu, već o proširenju odredbi zakona o obnovi grada Zagreba na ova potresom pogođena područja.

“Zakon je plod činovničkog mentaliteta Plenkovićeve vlade i političkog predizbornog aktivizma jedne zagrebačke političke skupine koja je legitimno parazitirala na potresu u Zagrebu. Ono što je neprovedivo u Zagrebu ne može biti provedeno u Glini”, rekao je Hasanbegović.

Vlada je na aktualnom satu odgovarala na pitanja zastupnika. Oporba je prozvala Vladu zbog nejednakog financiranja obnove na Banovini, traže smjenu sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića zbog afere u vezi s nekretninama, kritiziraju loše stanje robnih zaliha i sporu isplatu potpora za radnike.


Vlada poručuje: nikoga nećemo prepustiti samom sebi, nikoga nismo zaboravili, 2020. pokazala je snagu države. Kako se država nosi s kriznim situacijama? Kako će se obnavljati Banovina? Je li vrijeme za ublažavanje epidemioloških mjera?

Banožić: Zakon je protkan… 

Mario Banožić, ministar obrane rekao je da će Vlada pomoći svima koji su stradali u potresu.

“Sam zakon potpomognuto područje u kojem se nalazi veći dio Sisačko-moslavačke županije protkan je u ovom zakonu da se razmišlja o području koje je u ekonomski teškoj poziciji dugi niz godina, demografskoj poziciji – broj stanovnika opada u toj županiji. Mislim da trebamo razmišljati o cjelovitom problemu gdje se razmišlja o gospodarskom preporodu cijele županije, ali gradu Sisku kao gradu koji je u jednoj boljoj situaciji po broju stanovnika i gospodarstvu, rekao je, istaknuvši da zakon ima socijalnu komponentnu da pomogne svima koji su stradali”.

Sabina Glasovac, saborska zastupnica (SDP) rekla je kako oni nikada nisu bili kočničari ni destruktori, ali smatraju da je problem sa ovim zakono što se još ne zna što će vlada predložiti.

“Vidimo da se Sisak izuzima i da će mu biti omogućena manja pomoć. Smatramo da je to nepravedno i da kriterije treba ujednačiti. Ako je Sisačko-moslavačka županija od posebnog državnog interesa ne možemo raditi neuobičajene razlike. Prema svima se treba postupati jednako”, rekla je.

Dario Hrebak, saborski zastupnik (HSLS) rekao je da najmanje što nam sada treba je da se zavrtimo u krugu, da nastane neka pravna zavrzlama i da zakon padne.

“Trebali bi postići konsenzus i vladajuća većina je spremna razgovarati o amandamanima i suvislim prijedlozima. Ali moramo biti svjesni da će se raditi o milijardama kuna, ali svi moraju biti jednaki. Bitno je da brzo reagiramo i da ljudi imaju krov nad glavom”.

Zakon otvara dosta kontradikcija

Tomislav Tomašević, saborski zastupnik (Možemo!) rekao je da se slaže s zastupnicom Glasovac i da zakon otvara dosta kontradikcija. Istaknuo je da ima puno pitanja i da se nada da će sutra na saborskoj raspravi dobiti odgovore.

Dodao je i da se otvara pitanje Krapinsko-zagorske županije, koja je također ispod prosjeka razvijenosti.

“Muči me proizvoljnost da Vlada mora proglasiti katastrofu jer ju nije proglasila za potres u ožujku. Muči me i što u zakonu ostaje obveza da jedinica lokalne samouprave 100 posto sami financiraju zgrade oštećene javne namijene”.

Ističe da Zagreb sa 12 milijardi kuna treba obnoviti vrtiće, škole, domove zdravlja, ali se pita kako će to napraviti gradovi i općine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Dragana Jeckov, saborska zastupnica (SDSS) na pitanje mogu li se ti objekti javne namjene obnoviti sukladno prijedlogu zakona rekla je da mogu i da trebaju, ali i istaknula, da ovim zakonskim prijedlogom nitko ne smije biti diskriminiran.

“Mislim da ćemo sutra doći do najboljeg rješenja kao što smo došli i u slučaju zakona o obnovi Zagreba, a bude li potrebe mi ćemo reagirati amandmanima i razgovarati s koalicijskim partnerima”.

Trebali bi raditi da ovu nepriliku pretvorimo u priliku

Na pitanje treba li Sisak imati isti tretman rekla je da treba.

“Svi su loše prošli, stradale su i škole, vrtići, domovi…, i tamo gdje je stradalo moramo pomoći. Na Banovini je potrebna jedna ozbiljna državna interevencija, ne samo u obnovi kuća, potrebna je sveukupna obnova i u demografskom i gospodarskom smislu. Svi bi trebali raditi da ovu nepriliku pretvorimo u priliku, rekla je i poručila da je vrijeme za reset”.

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik (Domovinski pokret) istaknuo je da rasprava ide u krivom smjeru, te da je nije riječ o novom zakonu, već o proširenju odredbi zakona o obnovi grada Zagreba na ova potresom pogođena područja.

“Ono što sam u rujnu označio neprovedivim u gradu Zagrebu to se ne može proširiti na kraj koji ima potpuno drugi kontekst – povijesni, depopulacijski, demografski, geopolitički….”

Istaknuo je da od donošenja zakona o obnovi grada Zagreba prošla 4,5 mjeseca te da u tom periodu nije obnovljen niti jedan dimnjak. Zakon koji se treba proširiti na Banovinu i potresom ostećene krajeve u Zagrebu se već 4,5 mjeseca ne provodi jer je neprovediv, rekao je.

“Zakon je plod činovničkog mentaliteta Plenkovićeve vlade i političkog predizbornog aktivizma jedne zagrebačke političke skupine koja je legitimno parazitirala na potresu u Zagrebu. Ono što je neprovedivo u Zagrebu ne može biti provedeno u Glini”, rekao je Hasanbegović.

Komentari