Hanžekovićev bratić u utrci za šefa HNS-a: On je bivši glasnogovornik stranke, maneken i nesuđeni konzul

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja, svoje će unutarstranačke izbore sprovesti i Hrvatska narodna stranka. Naime, HNS je svoje izbore trebao održati 19. travnja, no zbog loše epidemiološke situacije, izbori će biti održani u nedjelju 24. svibnja, i to elektronskim putem, kako su najavili iz stranke. Na online izborima, gdje će Sabor stranke odlučivati preko aplikacije, birat će se predsjednik, zamjenik, dva potpredsjednika, ali i ostala stranačka tijela.

Još uvijek aktualni predsjednik Ivan Vrdoljak prošle je godine najavio kako će se “politički umiroviti” te se posvetiti svojim privatnim biznisima, a o njegovom će nasljedniku stranka birati između dva imena – Predraga Štromara i Borisa Blažekovića.

Predrag Štromar do prije nekoliko dana obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade te ministra graditeljstva i prostornog uređenja, a u stranci je bio zamjenik Ivana Vrdoljaka.

Maneken i nesuđedni konzul

Njegov oponent u nedjelju bit će Boris Blažeković, a njegova je biografija puna zanimljivih detalja. Naime, on je bivši saborski zastupnik, bivši glasnogovornik stranke, maneken, nesuđeni konzul te član zagrebačkog ogranka Hrvatske narodne stranke.



Najzanimljiviji detalji svakako su oni o njegovoj uspješnoj manekenskoj karijeri, gdje je uživao status ‘muškarca od kojega ženama zastaje dah‘, kako su to mediji opisivali. Radio je za uspješnu jugoslavensku tekstilnu industriju, ali i Pierrea Cardina, Versacea i Valentina. Pozirao je za muški Vogue, a jednom je prilikom upoznao i Claudiju Schiffer.

“Kada sam 1988. godine prestao s manekenstvom, bio sam u Milanu te nakon povratka u Hrvatsku osnovao manekensku agenciju Meduza. To je trajalo do 2000. godine, kad sam se počeo baviti politikom”, rekao je Blažeković u jednom od novinskih intervjua.

Jedan od njegovih propalih poduzetničkih pothvata bio je i otvaranje restorana “Meduza” u Zagrebu, kojeg je morao zatvoriti zbog optužbi da ne plaća najam gradskih prostora te da ih je bez dozvole prenamijenio.

Vrhunac njegove političke karijere trebalo je biti postavljanje na mjesto generalnog konzula Hrvatske u New Yorku 2018.godine. No, premda je prošao gotovo kompletnu proceduru te se čekao potpis predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, s Pantovčaka je tada najavljeno da Boris Blažeković neće proći. Kolindinom ‘vetu’ tada najvjerojatnije su kumovale riječi samog Blažekovića, jer je jednom prilikom napisao da je bivša predsjednica “državnim kunama privatno išla u SAD, a kad ju se ulovilo s rukama do lakta u pekmezu, zloupotrebljavala je javnu televiziju i umakala se sve više”.

Hanžekovićev bratić

Još jedan detalj posebno je zanimljiv u njegovoj biografiji. Naime, Blažeković je bratić pokojnog Marijana Hanžekovića – njegova majka i Hanžekovićev otac su brat i sestra – a navodno se ta rodbinska veza često isticala na stranačkim sastancima.

Blažeković je nedavno o svojoj kandidaturi progovorio za Slobodnu Dalmaciju.

“Imam veliko stranačko i političko iskustvo. Bio sam HNS-ov glasnogovornik od 2000. do 2008., kad je stranka najviše rasla: tada me je Vesna Pusić izabrala za svog suradnika i u par godina došli smo s pet na 40 tisuća članova i sa 150 na preko 400 podružnica. Tada smo dvaput samostalno izlazili na izbore i jednom dobili 11, a drugi put sedam saborskih zastupnika”, prokomentirao je svoju kandidaturu.

U intervjuu je istaknuo kako HNS mora radikalno promijeniti svoju politiku, koja ih je dovela do najnižeg mogućeg rejtinga, a progovorio je i zašto je on bolja opcija za budućeg lidera stranke.

“Smatram da sam rezolutniji i agilniji, čak i radikalniji. Ne bih ništa lomio preko koljena, ali bih promijenio paradigmu pristupa politici. Naime, mi smo od 1990. bili prisiljeni stvarati državu i onda građane prilagođavati tim procesima, a ja držim kako je došlo vrijeme da državu počnemo prilagođavati građanima”, rekao je.

Koga će od navedenog dvojca odabrati za novog šefa stranke, vidjet ćemo u nedjelju. No jedno je sigurno; HNS-u treba drastična promjena, jer nastave li s ovakvom politikom, uskoro bi mogli biti obrisani s političke karte u Hrvatskoj, piše Dnevno.hr.

HNS-ovci biraju između poreznog dužnika i osuđenog župana

Komentari