Hakerski napadi na Carnet i dalje traju, ograničen pristup sustavu izvana

Pixabay

Nastava na daljinu i dalje se odvija s poteškoćama zbog hakerskih napada.

“Zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH onim sustavima u nadležnosti Srca i CARNETA koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHr”, stoji na internetskim stranicama Sveučilišnog računarskog centra (Srce).

U ponedjeljak su, podsjetimo, objavili kako su središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno visokim opterećenjem od petka prelaskom na održavanje nastave putem interneta.

“Uz to predviđeno pojačano opterećenje, sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS). U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati”, javili su iz Srca.



“Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno je na razini CARNETove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu. Suradnja timova Srca i CARNETA je, vezano uz ovu problematiku, maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno. Dodatno naglašavamo da relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava”, priopćili su u ponedjeljak iz Srca.

Komentari