KOMEMORACIJA U GRUBORIMA Pupovac: Ubijeni su s rukama podignutima u zrak; Milošević: U ovom zločinu zakazala je država

Srpsko narodno vijeće (SNV) organizira komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja.

Prvi je govorio Milorad Pupovac

“Poštovani predsjedniče Republike, predstavnici Vlade i Sabora, drage mještanke i mještani ovoga zaseoka i cijeloga Plavna i svi vi koji ste se okupili da ispoštujete stradanje nedužnih stanovnika. Od 6. augusta 1995. godine pa do početka septembra na području sela Plavno, ubijeno je najmanje 24 ljudi. Mahom starije ili izrazito starije dobi. Ubijeni su dok su čuvali stoku, dok su radili svoje poslove u polju, dok su ležali u bolesničkoj postelji, ili čistili grah, sjedili u invalidskim kolicima. Ubijeni su i s rukama podignutim u zrak. Nisu bili vojnici, nisu bili naoružani, nisu mogli ni sebe obraniti”, rekao je Pupovac.

Pupovac je spomenuo i podizanje dvaju znamenja. Kako je istaknuo, podignuta su ‘dva krsta’.

“Nažalost, ubili su ih tadašnji pripadnici HV-a i specijalne policije. Nerijetko su zapaljeni sa svojim kućama ili ubijeni sa svojom stokom. Palež njihovih kuća, ubojstvo tih civila dokumentirano je od UN-a i pravosuđa RH. Utvrđeno je da je ovdje počinjen zločin nad civilnim stanovništvom. Za ovaj zločin, kao i za najveći dio zločina počinjenih na području sektora Jug nitko nije odgovarao. Sudovi su odradili svoj posao, ali tako da su odlučili utvrditi tko je počinio ove zločine. Od ratnog vremena proteklo je 25 godina, isto toliko vremena je trebalo proći da se podignu dva znamenja, dva jednostavna drvena krsta, kao što je ovaj ovdje i onaj u centru Plavnoga”, dodao je.



“Vjerojatno bi proteklo još dosta godina da nije preostalih mještana Plavna, oni koji se u ovdje vraćaju, SNV-a te političkog iskoraka kojeg je napravila Vlada Andreja Plenkovića i iskoraka kojeg je napravio Zoran Milanović. Da nije bilo tog iskoraka, vjerojatno, ova dva znamena ne bi bila podignuta ni nakon 25 godina. Možemo samo zamisliti kako bi bilo da je ovaj iskorak napravljen prije 15 ili 20 godina. No sada možemo samo žaliti za vremenom i ljudima koje je ova zemlja, na ovom mjestu izgubila. Danas možemo udijeliti vjeru i posvetiti se onima koji su došli, uzdajući se da će neki ovdje ostati i obnoviti svoje domove. Mi, koji smo se danas ovdje okupili, imamo dužnost da im pomognemo da to učine te da im omogućimo pretpostavke za dostojanstven život. Na kraju, na ovom mjestu, šestero, u cijelom selu još 18 pali su zauvijek, a oni koji su odgovorni za njihovu smrt ili su propustili djelovati ili zato što kazna nije dosuđena – oni su zauvijek propali. Pali će živjeti u sjećanju, propali će umirati u sjećanju, kako na ovom mjestu, tako i na svim drugima, kako prema Srbima, tako i prema Hrvatima koji su stradavali u ratnim godinama. Sjetimo se svih i neka im je vječni pomen”, zaključio je Pupovac.

Milošević: U ovom zločinu zakazala je država

Nakon Pupovca govorio je potpredsjednik Vlade, Boris Milošević. “Došli smo da barem malo ublažimo bol ljudi koji su odavde, da osjete društvenu empatiju, da osjete da su priznati i prihvaćeni od države”, rekao je Milošević, koji je i sam prvi put u Gruborima.

U ovom zločinu zakazala je država, zakazala policija, državno odvjetništvo, zakazala je javnost i mediji. Javnost nije pitala, mediji nisu pisali, rekao je Milošević.

Medved: Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izrazio je suosjećanje prema svim nevinim žrtvama Domovinskog rata na komemoraciji u Gruborima.

Medved: Sve žrtve neka počivaju u miru, Hrvatska mora i može graditi društvo na temelju pravednosti i istine

Milanović citirao je srpskog pjesnika

“To što se dogodilo prije 25 godina u meni i danas izaziva moralni užas. Zna se otprilike koja je postrojba bila ovdje toga dana”, rekao je predsjednik.

Milanović u Gruborima: Neka im je vječna pamjat, ne ponovilo se

Komemoracija

Komemoracija će započeti u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u Gruborima kod križa postavljenog za žrtve toga zaseoka.

Komemoraciji će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

Uz potpredsjednike Vlade nazočni će biti i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

U Grubore dolazi i predsjednik države Zoran Milanović te specijalni izaslanik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanje nestalih Veran Matić.

Zločin bez kazne: Što se dogodilo u Gruborima?

Komentari