Grmoja: Vučić je bio jedan od huškača u velikosrpskoj agresiji prema Hrvatskoj, tek kad se suoči sa samim sobom, moći će komentirati što se događa

Bruno Konjevic / CROPIX

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u emisiji N1 televizije govorio je o obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu te komentirao što očekuje od nove Vlade.

Posljednji rezultati CRO Demoskopa pokazuju kako je HDZ još uvijek prva politička opcija u Hrvatskoj, a Možemo!, kao najveće iznenađenje izbora, uživa sve veću popularnost.

“Most raste još od prije izbora, nastavlja se stabilan rast i to nas veseli. Možemo! se profilirao na situaciji u Zagrebu i lošem stanju u SDP-u, ali mislim da će to biti to od njih. Mogu još malo rasti na račun SDP-a, a pitanje je koliko će se SDP konsolidirati. Oni rastu kao stranka ekstremne ljevice. Oni jedini nisu bili na proslavi Oluje, čak je i SDSS bio, tako da to pokazuje kakav je njihov odnos prema Hrvatskoj državi”, kazao je Grmoja.

Smatra kako su u Kninu trebale biti sve političke opcije.



“Na proslavi Oluje trebale su biti sve političke opcije, a o Plenkoviću i njegovom govoru možemo misliti što hoćemo. Sve žrtve se svakako trebaju komemorirati i odati im se počast”, dodao je.

Iz Srbije su pristizale negativne reakcije na dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin, a Grmoja smatra da Srbija treba prihvatiti da se Hrvatska u ratu branila te da je VRO Oluja bila časna akcija.

“Hrvatska je svojim postupanjem omogućila tim ljudima da slobodno prođu, a cijeli bijeg bio je organiziran iz Beograda. Sve što se događalo bilo je posljedica velikosrpske politike. Bilo bi dobro da političko vodstvo u Srbiji konačno doživi tu toliko potrebnu katarzu i prizna tko je odgovoran za agresiju. Hrvatska je bila napadnuta i branila se časno. Bilo je incidenata, ali oni su bili nakon Oluje”, kazao je Grmoja.

Osvrnuo se i na govore koje su u Kninu održali predsjednik RH Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Meni je bio puno bolji govor predsjednika države. Sama proslava Oluje nije mjesto na kojemu mi govorimo o bilo čemu drugom osim o tome kako je Hrvatskoj nametnut rat i kako se uspjela obraniti. Postoje dani kada se govori o ostalim žrtvama, na dan Oluje treba slaviti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je proslavu Oluje te poručio da je VRO Oluja bilo najveće etničko čišćenje u Drugom svjetskom ratu.

“Vučić se ne može pomiriti s činjenicama, a upravo je on bio jedan od huškača u toj velikosrpskoj agresiji prema Hrvatskoj, sjetimo se njegovog govora u Glini. Kad se suoči sa samim sobom moći će komentirati sve ono što se događa”, rekao je Grmoja i istaknuo da Srbi u Hrvatskoj uživaju sva prava te da ne zna o kakvom je pomirenju riječ.

Grmoja ističe kako moraju odgovarati oni koji su za vrijeme rata činili zločine te da bez toga nije moguć suživot.

“Dok zločinci ne odgovaraju, dok se istina ne prizna sa srpske strane ne možemo govoriti o pomirenju”, dodao je.

Grmoja je komentirao i što očekuje od premijera Plenkovića i njegove Vlade.

“Nadam se da će Plenković iskoristiti ovu situaciju i provesti reforme koje cijelo ovo vrijeme obećava, a to je prvenstveno rezanje državnog aparata koji je prevelik, smanjenje broja političara i dužnosnika, rezanje nameta, a ključ je reforma pravosuđa bez koje nema uspješne Hrvatske. Što će od toga Plenković provesti, ne znam, ali nadam se da će u tome uspjeti, iako to nama možda politički ne odgovara”, zaključio je Grmoja za N1.

Komentari