Grmoja vs Hrebak: Tko je u pravu?

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Danas je u prostorijama Hrvatskog Sabora bilo jako burno. Sve se dogodilo zbog razmjene knjiga. Još jučer je HSLS Daria Hrebaka Mostovcima Boži Petrovu i Nikoli Grmoji  poslao primjerak djela Maxa Webera “Politika kao poziv”, a danas je stigao i odgovor.

Šala HSLS-a

Navedenu knjigu Mostovci su dobili jer, kako je HSLS objasnio, ona govori o političkoj odgovornosti, a to je nešto o čemu njih dvojica ne vode dovoljno brige. Iz HSLS-a dodatno pojašnjavaju taj potez s razlogom “da ih podsjeti na etičke standarde odgovornosti u politici, kao i obrane tih standarda.”

Dodali su i da su Grmojini potezi govor mržnje, a usporedili su ga i s mađarskim vladarom Viktorom Orbanom: “Odlučili smo Nikoli Grmoji pokloniti knjigu, ali nakon njegovih posljednjih izjava bolje da smo mu poklonili bijelu plahtu. Način na koji Nikola Grmoja želi provesti orbanizacuju u Hrvatskoj HSLS će jasno odbaciti.”

“Naša stranka će neovisno o njegovim reakcijama stajati protiv huškačke politike i govora mržnje. Osobno smatram da na to tko se s kim ljubi, tko s kim spava ili se drži za ruke država ne bi trebala gledati, a pogotovo to ne bi trebao činiti Nikola Grmoja”, poručili su iz HSLS-a.



Današnji odgovor Grmoje

Danas, na konferenciji na kojoj je Dario Hrebak objašnjavao spomenuti potez, niotkuda se pojavio Nikola Grmoja s “poklonom” za Hrebaka te mu dao mu knjigu F.A. Hayeka ‘Put u ropstvo’.

Grmoja je, pak, svoj potez objasnio ovako: “S obzirom da se Hrebak u svom djelovanju radije “outa” kao Plenkovićeva pudlica, nego da brani principe liberalnog društva, poslat ću mu knjigu liberalnog ekonomista i dobitnika Nobelove nagrade Friedricha Augusta Hayeka “Put u ropstvo”.

U toj knjizi pronaći će sve ono što on kao “liberal” i marioneta HDZ-a ne provodi, a trebao bi ako se želi predstavljati liberalom. Također, možda ga ta knjiga potakne da izađe iz HDZ-ovog ormara i dokine robovlasnički status svoje stranke. U knjizi će naći i posvetu s jednim prvorazrednim citatom Vlade Gotovca:

‘Onaj tko ne može pomoći sebi, tko ne može očuvati svoju osobu i njeno dostojanstvo, taj ne može ništa dobro učiniti za svoj narod.’ Prije nego komentira druge stranke, uključujući i Most koji je svoje mandate dobio pošteno i vlastitom snagom, neka Dario Hrebak najprije pomogne sebi i izađe samostalno na izbore. Ovako je samo žalosni eksponent takozvanog liberalizma u koruptivnim rukama HDZ-a.”

“Poznati liberalni ideolog Hayek napisao je ‘Put u ropstvo’, poklanjam vam to u nadi da ćete se konačno osloboditi kolektivnog ropstva HDZ-a i da ćete snažno stati u obzir poduzetničkih prava i sloboda. Poručujem Vladi da i od necijepljenih ne uzimaju namete i poreze”

Rekao je i da je dobio prijetnje smrću, ali i prijetnje smrću svom  djetetu. Dobio je, kaže, fotografiju djeteta u lijesu. To planira prijaviti policiji dok prijetnje upućene njemu osobno ne misli:

“Noćas nisam mogao zaspati do tri sata jer sam primio prijetnje smrću. One me nisu toliko uznemirile, više me uznemirila prijetnja smrću mom djetetu, slika djeteta u mrtvačkom sanduku i to da ću patiti kao Mišo Kovač i gledati svoje dijete u mrtvačkom sanduku”

Komentar o slavnoj LGBT propagandi

Proteklih dana apsolutno svi su ispitivali što zapravo znači LGBT propagadna, a on je to objasnio ovako:”Svatko u slobodnoj zemlji može hodati za svoja prava i ja s tim nemam ama baš nikakvih problema.

“Za mene je propaganda da ključni ideolozi LGBTQ pokreta, od samog njegovog nastanka, autori rodne ideologiej i queer ideologije, negiraju spol i govore da je to pseudoznanstveni konstrukt”

“Ako ćemo mi doći u situaciju da je svaka kritika neke udruge, neke politike, kritika neke orijentacije, nećemo daleko doći. Ja na takav oblik totalitarnosti neću priznati. O pravima seksualnih manjina, svatko tko zna čitati u Hrvatskoj, može vidjeti da o tome nisam govorio. Propaganda je jedno, a prava su drugo”, rekao je Grmoja.

Jeli Hrebak zaista žetončić?

Još jučer je Nikola Grmoja ljutito reagirao na ovaj dar nazvavši Hrebak žetončićem: “Vidim da je u hajci na moje slobodno djelovanje i slobodu govora kao saborskog zastupnika posebno aktivan žetončić Dario Hrebak.”

“U nemogućnosti da pojasni vlastitom članstvu i malobrojnim biračima zašto je postao Plenkovićeva liberalna marioneta, Hrebak se sada u javnosti pokušava prikazati kao napredan i slobodoljubiv budući da je od te iste javnosti prezren i prokazan kao politički prevarant prvog stupnja. Nije Hrebaku do LGBTIQ+ populacije, već do peglanja imidža.”

Za kraj se oglasio Dario Hrebak i rekao kako oni, bez obzira na koaliciju s HDZ-om, nisu žetončići:” U HSLS-u smo uoči izbora jasno rekli kako ćemo koalirati s HDZ-om i ne dopuštamo da nas se etiketira jer se s nekima politički ne slažu.”

Podsjetimo i da HSLS cijelo desetljeće na izbore ide u koaliciji s HDZ-om. I 2015., i 2016., i lani, socijal-liberali su svoje mandate osvajali a da nikoga nisu dovodili u dvojbu oko toga koga će podržati u Saboru. To je posve različita pozicija od one koja se kolokvijalno naziva “žetončićem”, kad se na izbore izađe na oporbenim listama, sa žestokom kritikom HDZ-a, a onda se u Saboru, prije ili kasnije, formira ili pojača većina koju vodi – HDZ.

U ovom mandatu, prvi “žetončić” je Silvano Hrelja iz HSU-a koji je nedavno, naravno za dobrobit svojih birača, prešao na stranu većine. Dario Hrebak i HSLS, ipak,  iako je Grmoja u pravu kad Plenkovića naziva njihovim “političkim domaćinom”, nisu napravili istu stvar. Glas za Hrebaka bio je i glas za Plenkovića i u to nitko od onih 6,214 birača koji su prošlog srpnja zaokružili predsjednika HSLS-a nije mogao posumnjati niti jednog trenutka.

Komentari