Grmoja o odluci Ustavnog suda: Kako će Mlakar znati što je ustavno, a što neustavno kad ne zna ni kako se zove?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud je odlučio da su sve odluke Nacionalnog stožera zakonite, odnosno da nije prekršio ničija ustavna prava za vrijeme koronavirusa. Prema odluci suda samo jedna, ona o zabrani rada nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom.  Saborski zastupnik Nikola Grmoja je za portal Otvoreno komentirao legitimnost takve odluke. 

“To je bilo očekivano s obzirom da znamo kako je Ustavni sud kadroviran. Tamo su završili političari političkom trgovinom HDZ-a i SDP-a, čak i neki koji su sudjelovali u aferama poput gospodina Davorina Mlakara koji se lažno predstavljao prilikom posjeta Austriji u kontekstu optužbi za primanje mita od 210 tisuća eura. Kako će Mlakar znati što je ustavno, a što neustavno kad ne zna ni kako se zove?” Pita se Grmoja i nastavlja.

“Dakle ovo je bila jedna očekivana odluka pošto je donesena u klubu HDZ-a. Što odluči Vlada to na kraju blagoslovi Ustavni sud. To je ono što je skandalozno i trebamo ozbiljno razmišljati jel nam ovakav Ustavni sud uopće potreban zbog načina na koji je iskadroviran, njegovog sastava i zbog odluka koje donosi i s obzirom da sve ovlasti Ustavnog suda može preuzeti Vrhovni sud. Ovo ništa ne mijenja stvari, osim što će se sada Vladajući moći koristiti ovom odlukom i govoriti da sve mjere koje su poduzele bile ustavne. Ali to ne znaći da su bile ispravne. Stožer je u potpunosti ispolitiziran kao što je i Ustavni sud jedno političko nestručno tijelo koje donosi odluke koje pogoduje vladajućima”, kaže Grmoja.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića u kojoj sam tvrdi da je stožer političko tijelo i da je identificirao one koji ometaju rad stožera.



“Ta izjava samo dva dana uoči odluke Ustavnog suda je svojevrsni pritisak na taj Ustavni sud i sami ti ljudi znaju da su izabrani upravo zahvaljujući HDZ-u, te su se tako i ponijeli. Jedan dio ustavnih sudaca je ušao u Ustavni sud zahvaljujući SDP-u, ali to je sve slično, stoga imamo nažalost ovakve odluke”, kaže Grmoja.

O izjavi Predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da nije bilo potrebe da sjednica bude javna, kao i da su takve sjednice u prošlosti bile predstave za javnost, Grmoja je rekao da su očito i oni svjesni da se imaju čega sramiti tako da je i to jedna očekivana odluka.

Komentari