Grmoja napao suce: Ovo nije prva optužba protiv Sesse. U ozbiljnoj državi ovakve bi optužbe rezultirale ostavkama ovih sudaca koji su se družili s Mamićem

Nikola Grmoja/Damir Spehar/PIXSELL

Jutarnji list je objavio fotografije na kojima se Zdravko Mamić na feštama druži sa sucima koji su ga osudili. Dio je to materijala koji je dostavio Državnom odvjetništvu.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec kaže kako nije primjereno da se suci druže s osuđenicima ako je to bilo u vrijeme dok se vodio postupak.

“Interes je Udruge sudaca, sudbene vlasti u cjelini i svih sudaca da se ove optužbe koje su iznesene detaljno ispitaju, utvrdi istina i da se u skladu s tom istinom postupa. To je interes Udruge sudaca”, poručio je.

Govoreći o “slučaju Split”, odnosno suce koji su feštali s Kerumom u njegovoj konobi, rekao je da je predsjednik Vrhovnog suda je pokrenuo postupke radi povrede kodeksa sudačke etike.



“Sudačko vijeće Visokog upravnog suda je za jednog suca utvrdilo došlo do povrede sudačkog kodeksa, sudačko vijeće Županijskog suda je utvrdilo da nema povrede kodeksa. Sada sve ovisi o tome hoće li se predsjednik Vrhovnog suda žaliti na odluku sudačkog vijeća u Splitu i onda će o tome odlučivati etičko vijeće”, objasnio je Kontrec.

Grmoja: Nitko ne snosi odgovornost za svoje postupke 

Predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Nikola Grmoja (Most) kaže da bi u ozbiljnoj državi ovakve optužbe rezultirale nečim, barem ostavkama ovih sudaca koji su se družili s osuđenikom.

“Ovi suci što su se družili, slučaj u Splitu, sudačko vijeće je odredilo da nema nikakve povrede. Kakva poruka se šalje hrvatskim ljudima, nitko ne snosi odgovornost za svoje postupke, zato smo prvaci u Europi po percepciji korupcije”, rekao je Grmoja.

“Ne znam jesu li optužbe gospodina Mamića istinite ili se on sad pokušava izvući iz teške situacije u kojoj se nalazi. Ali sama činjenica da su se ti ljudi s njim družili, ako uzmemo u obzir da ovo i nije istina, čudno je da predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sesa na ove optužbe ništa ne ništa ne poduzima. Da mene netko optuži da mi je dao ovolike novce, ja bih tužio gospodina Mamića. Ovo nije prva optužba protiv njega, a on samo kaže da ne želi komentirati, ustvrdio je Grmoja.

Komentari