Grbinovu kandidaturu za šefa SDP-a podržali Hajdaš Dončić, Borzan i Maras

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin je, čim je objavio kandidaturu, dobio javnu potporu suspendiranog kolege iz Predsjedništva stranke Siniše Hajdaša Dončića, a podržali su ga i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Nakon što je Grbin na svom Facebooku najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a, ubrzo mu je stigla potpora Hajdaša Dončića koji je na svojem Facebook napisao: “Puna podrška Peđi Grbinu. Obrazovanje, kultura, zdravstvo = ideologija 2020”.

Hajdaš Dončić je time naznačio što grupacija koja se okuplja oko Grbinove kandidature vidi kao prioritete kojima bi se trebao baviti “novi SDP”, što je Grbin predstavio kao moto svoje kampanje.

Potporu Grbinu dala je i europarlamentarka Biljana Borzan, za koju se nagađalo da bi se također mogla natjecati za čelno mjesto u stranci, no ona je to izričito otklonila.



“Smatram da je Peđa Grbin odličan kandidat. Ima iskustvo, a istodobno i svježinu u idejama. Politički je sazrio toliko da je svjestan da podjele u stranci više ne dolaze u obzir nego mora napraviti zaokret u funkcioniranju po modelu ‘moji i tvoji’. Svatko zainteresiran za dužnost predsjednika stranke mora donijeti svježe ideje i svježe ljude, a vjerujem da je Grbin jedan od tih“, rekla je Borzan u izjavi za Hinu.

I Maras podržao Grbina

Grbina je u izjavi za N1 podržao i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Uz Grbina bi, kako se spekulira, mogla stati još dvojica suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, no oni na telefonske pozive nisu odgovarali.

Za sada u SDP-u nema najavljenih drugih kandidatura. Po stranačkim se kuloarima spominje ime Zvonimira Mršića, bivšeg gradonačelnika Koprivnice i direktora Podravke, za kojega kažu da jest zainteresiran za kandidaturu, ali ne i ako bi to značilo novi raskol u stranci.

Pojedini izvori iz SDP-a kažu da bi Mršić odustao od kandidature ako bi se za vodeću poziciju natjecao Grbin jer smatra da bi to neminovno obnovilo unutarstranačke tenzije i sukobe. Mršić se za sada još nije javno izjasnio o svojim namjerama.

Idući tjedan u četvrtak okupit će se stranačko Predsjedništvo, a na sastanku će se nakon isteka dvogodišnje suspenzije pojaviti četvorica “pobunjenika” koji su odradili kaznu. U subotu će se okupiti Glavni odbor SDP-a koji će zakazati unutarstranačke izbore za zadnji vikend u rujnu.

Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

Komentari