Grbin o pitanju Tito ili Tuđman: Zašto me tjerate da biram između maršala i njegovog generala

Damjan Tadic / CROPIX

Gost N1 Studija bio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin koji je govorio o svojoj najavljenoj kandidaturi za predsjednika SDP-a, razlozima poraza na parlamentarnim izborima te o svojoj viziji stranke.

Danas je sjednica Predsjedništva SDP-a, Grbin kaže, moraju razgovarati kako će pripremiti i provesti izbore.

“Bavimo se sami sobom s ciljem da se možemo baviti problemima koja Hrvatska ima. U situaciji kad na izborima dobije pljusku morate se ozbiljno zapitati što ste radili krivo i da što prije počnete raditi bolje. Neki od nas su se o razlozima poraza pitali i prije dvije godine, pa smo bili sankcionirani. Građanima nismo ponudili rješenja već kritiku sadašnje situacije, fulali smo u tome kakvu Hrvatsku vidimo za 5 ili 10 godina. Bilo je puno razgovora s kakvim smo ljudima izašli pred građane, fulali smo i jedno i drugo. Odgovor je jednostavan: treba nam potpuni remont da bi u iduće četiri godine mogli funkcionirati bolje no do sada i ponudili građanima vrlo konkretna rješenja”.

A što se njegovih rješenja tiče, Grbin zagovara potpunu demokratizaciju stranke, inzistira na provođenju izbora po načelu jedan član jedan glas, no ovaj put isti dan, no uz uvažavanje kriterija zastupljenosti različitih regija Hrvatske i ravnomjerne zastupljenosti oba spola.



‘Priželjkuje snažnog protukandidata’

Iako su neki istaknuti članovi stranke, poput Biljane Borzan, kritizirali to načelo izbora u SDP-u, Grbin pojašnjava:

“Borzan je govorila da smo loše proveli to načelo, nije dovedeno u pitanje to načelo kao takvo, moramo se okrenuti od klijentelističkog pristupa vođenju stranke i otvoriti se prema aktivizmu. Ono što danas radi Možemo! pokretao je SDP i naš Forum mladih, neke stvari koje smo dobro radili moramo ponoviti, a u mnogim drugim se moram mijenjati i uvesti novine”.

Grbin još službeno nije kandidat jer se mora otvoriti formalni kandidacijski proces u kojem mora dobiti podršku propisanu pravilima, no smatrao je da je pošteno da javno objavi svoje namjere. Kaže, raduje se svima koji će istaknuti ideje i kandidature, a priželjkuje snažnog sukandidata.

“Na izborima za Sabor ušao sam s 14. mjesta, puno je slađe no kada si prvi, Davor Bernardić time mi je učinio uslugu jer me natjerao da se potrudim više, komuniciram s građanima i pomogao mi je da si u glavi složim što želim vidjeti u budućnosti svoje stranke, ljepše je postati predsjednik nakon borbe u kojoj ćeš se ozbiljno morati potruditi i sučeliti. Hrvatskoj treba više demokracije, pluralizma, kritičkog razmišljanja, to smo kroz vrijeme zaboravili”, rekao je Grbin i na pitanje očekuje li kandidate iz druge struje unutar stranke rezolutno odgovorio:

‘U demokratskom procesu nema struja’

“U SDP-u struja više ne smije biti, praktički od prvog dana ulaska u stranku pratim razne sukobe, ovu struju, onu, toga mi je dosta. U demokratskom procesu nema struja, ima samo ono što si radio. Prvo sam razgovarao sa suprugom, nakon toga s nekim drugim ljudima. Ako treba, razgovarat ću s 30 tisuća članova i pokazati da, kada govorim o uključivanju, to nije fraza”.

Ima li u novom SDP-u mjesta za ljude iz današnjeg vodstva. Grbin kaže, boji se da mnogi iz današnjeg vodstva ne mogu dobiti podršku članova.

Što se rada u Saboru tiče, Grbin kaže da predsjednik stranke treba biti na čelu kluba zastupnika SDP-a, a što se Davora Bernardića tiče, kazao je.

“Bernardić je izabran saborski zastupnik i sam odlučuje na koji način će obnašati tu dužnost”.

Dodao je, suočavanja sa šefom HDZ-a se ne boji, kako u Saboru, tako ni u kampanji.

“Taj duel u kampanji je kulminacija rada, suočavanje ovisi o tome s kakvom prtljagom u to dolaziš, ako nisi radio dobar posao, možeš biti briljantan no neće ti pomoći, ja sam neko vrijeme zastupnik u Saboru, imao sam duele s Plenkovićem i nisam primijetio da je izašao kao pobjednik. Ne bih odgovorio na pitanje Tito ili Tuđman jer to nije bitno za budućnost Hrvatske, no ako bih morao pitao bih zašto me tjerate da biram između maršala i njegovog generala'”.

Što se Plenkovićeva poziva na sastanak s oporbom tiče, Grbin kaže, službeni sastanak može, no ručkovi i kave ne.

“Tražio bih da to bude službeni sastanak i da pozove sve ostale, da to bude formalno, To je posao, a posao zahtjeva ozbiljan razgovor”, piše N1.

Komentari