Grbin i Kolar u Nu2 govorili su o planovima za SDP i aferi Janaf, a dotakli su se i petokrake

HRT

Budući da od petero kandidata u utrci za predsjednika SDP-a nitko nije dobio natpolovičnu većinu, u drugi krug utrke koji će se održati idućeg vikenda ušli su Peđa Grbin s osvojenih 40 i Željko Kolar s gotovo 27 posto glasova.

Gosti Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića na HRT-u bili su Peđa Grbin i Željko Kolar.

“Dobili ste manje glasova na izborima nego što ste prikupili potpisa”, pitao je Aleksandar Stanković Kolara.

On je odgovorio da je kasno krenuo u kandidaturu, ali da “će biti prilike u drugom krugu da uvjeri SDP-ovce kako je njegov program najbolji i da će dobiti više glasova”.



“Za vas su glasali ljudi iznad 50 godina”, pitao je Stanković Grbina.

“Svjestan sam da su članstvu SDP-a uglavnom stariji ljudi; mi moramo otvoriti stranku i privući mlade ljude i one srednje dobi, mi smo se pogubili po putu, moramo više govoriti i raditi na svakodnevnim problemima koji muče ljude”.

“Niste sudjelovali u prosvjedima ljudi, radnika?”, pitao je Stanković, Kolar je odgovorio da je sve prolazilo mimo njih jer su se bavili unutarnjim sukobima.

“Dio kolega SDP-a koji su na visokim funkcijama jednostavno je izgubilo vezu s bazom i s problemima koje muče ljude”.

“Gdje je klub mladih SDP-a? Gdje je aktivizam SDP-a nestao”, pitao je ponovno voditelj.

“Kako ćete vratiti mlade?”.

Grbin smatra da ih se može vratiti govoreći o konkretnim stvarima koji ih muče i nuditi rješenja, a ne samo kritizirati.

Afera JANAF

“Da ste slučajno premijer biste li vi očekivali da vas se informira o tajnim izvidima i istragama kako tvrdi predsjednik Zoran Milanović“, pitao je Stanković Kolara.

“Istrage ne smiju trajati tako dugo, stoga je teško očekivati da neće biti ‘provaljena’, moramo bolje pripremati te akcije. U kojem trenutku bi premijer trebao biti obaviješten, ovisi od slučaja do slučaja, ali mislim da bi o tome u jednom trenutku trebali biti obaviješteni i premijer i predsjednik i ministri”, rekao je Kolar.

Malo se radi na prevenciji korupcije uopće upozorio je Grbin.

“Da sam premijer očekivao bih od obavještajnog aparata da me informira o stvarima koji predstavljaju ugrozu nacionalne sigurnosti. U taj aspekt svakako spada i JANAF”.

Na osnovi kojeg zakona pitao je Stanković.

“Mi kod JANAF-a govorimo o mogućoj ugrozi sigurnosti RH”, ustvrdio je Grbin.

Kolar je istaknuo da treba donijeti zakon o porijeklu imovine.

“Tu su i postupci javne nabave koji su nakaradni i zakon o njima treba promijeniti. Treća stvar, civilni nadzor službi je isto tako bitan”, dodao je.

“Što kažete o druženju političara u tzv. Kovačevićevom klubu”, upitao je Stanković.

Grbin je rekao da mu se ne sviđa što se tamo događalo, te da za njega nije niti znao.

“Ne sviđa mi se taj paralelni svemir gdje se isprepleću poslovni i politički interesi. A predsjednik Milanović sigurno ništa ne krije, on možda govori i više nego što bi trebao”, rekao je Grbin.

Kolar je istaknuo da je neprihvatljivo što je taj klub radio mimo kakvog zakona i fiskaliziranih računa.

“Tamo se radilo izvan radnog vremena, stvarala se buka, stanari su se žalili, ali nitko nije reagirao. Zato mladi i odlaze vani, jer vide da u ovoj državi nema pravednosti”, rekao je Kolar.

Grbin je za petokraku na riječkom neboderu rekao da “ako umjetnost neće provocirati, tko će te da živimo u slobodnom i demokratskom društvu”.

“Da nije bilo zvijezde petokrake, pitanje je bi li Rijeka i Istra bile dio Hrvatske”, dodao je.

Kolar je rekao da bi petokraka mogla biti instalirana i kod njega u Krapini, no da mu se ne sviđa svođenje rasprave na ‘ustaše i partizane’.

Obojica su protiv vjeronauka u školama.

Komentari