Gradska Skupština nije prihvatila Bandićevo izvješće o izvršenju proračuna: Zagreb čeka bankrot ako ne dođe do zaokreta

Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Skupštine u četvrtak na sjednici nisu prihvatili gradonačelnikov prijedlog izvješća o izvršenju proračuna za 2019., uz oštre kritike zbog minusa od 1,3 milijardi kuna te upozorenje o bankrotu ukoliko ne dođe do radikalnoga zaokreta u upravljanju financijama.

Davor Filipović (Klub gradskih zastupnika HDZ-a) najavio je odmah na početku rasprave da njihov klub neće podržati Bandićevo izvješće o izvršenju proračuna. Zamjera što je manjak proračuna kontinuiran.

Istaknuo je da rashodovnu stranu proračuna posebno opterećuju rashodi za zaposlene koji su u 2019. bili veći od tri milijarde kuna.

Predložio je preispitivanje materijalnih rashoda u Gradu koji su prošle godine iznosili 3,3 milijarde kuna, a uključuju rashode za materijal, energiju i usluge, investicijska ulaganja i službena putovanja.



Filipović je stava da treba preispitati svaku stavku tih rashoda, jednako kao i rashode za nabavu nefinancijske imovine koji su iznosili više od 3,2 milijarde kuna.

“Zagreb čeka bankrot ako ne dođe do radikalnoga zaokreta u upravljanju gradskim financijama i gradskom imovinom”, upozorio je.

Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka) komentirao je za gradonačelnikovo izvješće ocjenom da “ovakvu razinu financijske neodgovornosti nikada nije vidio”.

Iznenađuje ga HDZ-ov stav oko glasovanja o izvješću. Podsjetio je da su upravo oni glasovali za prijedlog takvog proračuna, kao i za polugodišnje izvješće.

Situaciju je usporedio s filmom “Ljudi u crnom”, upitavši HDZ-ovce imaju li uređaj za brisanje memorije. “Ovo što ćete dići ruku protiv – pojeo vuk magare, nema posljedica”, dodao je.

Vladimir Ferdelji (nestranački) se složio da je kontinuitet gradske politike takav da akumulira gubitke iz godinu u godinu.

“Evidentno je da se sredstva ne troše u skladu s planom, unatoč rebalansu i dvije odluke gradonačelnika da se to uskladi, te su ostali veliki džepovi”, kaže.

Centralnoj vlasti poručio je da razmisle o paradoksu u zakonodavstvu jer nema ozbiljnih posljedica ako plan nije izvršen. “Zanima me koje poduzeće bi moglo opstati na takav način”, komentirao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) je usporedila proračun “s obitelji koja živi u minusu, priča kako je sve divno i krasno, kupi novu odjeću da pokaže, ali je zadužena konstantno”.

“Kada se proračun radi, nema razlika između proračuna i telefonskog imenika”, rekla je.

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili gradonačelnikov prijedlog o zaduživanju Grada u iznosu od 350 milijuna kuna koji će se koristiti za realizaciju kapitalnih ulaganja za gradnju i održavanje nerazvrstanih cesta prema Programu radova na području prometa i komunalnoga gospodarstva.

Na sjednici Skupštine zastupnici nisu prihvatili gradonačelnikovo Izvješće o stanju gradskih financija, Izvješće o izvršenju Programa građenja komunalne infrastrukture na području Zagreba u 2019., Izvješće o izvršenju Programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta.

Nije prošlo niti Izvješće o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, Izvješće o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

Komentari