Gradonačelnica Siska: Ministar Medved bi trebao odlučnije donositi odluke i rokove. Sastanci koji traju satima o tome koga su obišli, nemaju neke koristi

Kristina Ikić-Baniček/Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je za N1da situacija na terenu nije pod kontrolom u smislu da se još uvijek luta oko toga koga nazvati, još uvijek nisu riješeni svi problemi smještaja, a iako ministri Tomo Medved i Darko Horvat pokazuju volju i slušaju probleme – rješenja ne nude.

“Naši dojmovi su u ovoj situaciji najmanje bitni”, rekla je Kristina Ikić Baniček komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića.

“Ne radi se o dojmovima nego o tome da nas iz dana u dan nas na stožere i sastanke, obilaze nas iz ministarstava, ali nikakve konkretne odgovore ne dobijamo. Pitala sam što je s crveno označenim građevinama, tko je odgovoran, koja je procedura, rekli su mi da ću dobiti odgovor za 24 sata. Odgovor nije došao, rekli su mi da ću ga dobiti danas, pa su me zamolili da pričekamo još dan-dva da Horvat i ministarstvo donesu odluku.

Vidim veliku želju za rješenjem problema kod Medveda i Horvata, ali konkretnih odluka nema. Imamo 53 crvene građevine koje su opasne i stvaraju ugrozu ostalim građevinama. To je prioritet, da se 12 dana nakon potresa ne dogodi žrtva. To je važnije od dojmova.”



Na pitanje je li Stožer osnovan prekasno, Ikić Baniček odgovara: “Da, ne bi ni trebao biti formiran da je profunkcionirao županijski stožer i komunikacija. Jučer su me zvali na krivi telefon, još je to lutanje, pokušavaju uspostaviti bazu, a problemi se gomilaju. Molila bih veću brzinu za donošenje odluka, vidim dobru volju od oba ministra, ali to nije potkrepljeno konkretnim odlukama.”

Dodaje da ministri imaju energije i volje jer se i dalje javljaju na telefon, slušaju probleme, ali nemaju odgovora i rješenja: “Po meni bi ministar Medved trebao odlučnije donositi odluke i tražiti odgovornost i rokove. S sastanci koji traju satima o tome koga su obišli, od toga nema neke koristi.”

“Nebitno je jesam li sretna ili ne, što mislim o stožeru, neka dođu i razgovaraju s ljudima koji su izgubili domove. Neka njih pitaju kakvi su im dojmovi, onda mogu donositi takve odluke i izjave”, dodala je osvrćući se još jednom na reakciju premijera.

Komentirala je i kakva je situacija sa smještajem: “Svi koji su trebali nužni smještaj, dobili su ga. 166 ljudi je u sportskim dvoranama, imamo 29 kontejnera i 5 kućica u Sisku. Smještamo ljude polako, ali sve je jako sporo. Za spajanje svakog kontejnera trebamo HEP, a oni se ne javljaju po nekoliko dana. Mislim da ćemo preko privatnih smještaja smjestiti 22 osobe. Apeliram da osposobe hotel Panonija u Sisku, ali tjedan dana se nismo makli s mrtve točke”, rekla je za N1.

Komentari