Grad u Slavoniji potrošio milijun kuna u mesnici: Imaju najbolji kulen, normalno je da kod njih kupujemo

facebook

Davor Miličević, dugogodišnji gradonačelnik Županje i tri puta saborski zastupnik HDZ-a, morat će odgovoriti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kako je i zašto kupovao veće količine kulena, kobasica, slanine i drugih slavonskih suhomesnatih delicija od županjskog obrta Mesnice As, za koji se, pak, prema javnom pogovoru, sumnja da mu je upravo Miličević jedan od suvlasnika.

Miličević, kao i Ilija Jelović, vlasnik Asa, to demantiraju tvrdeći da je Jelović jedini i stvarni vlasnik te mesnice, a ništa sporno ne vide ni u činjenici da je upravo Miličević prije godinu dana bio jedan od jamaca Jeloviću za kredit od 195.000 eura koji je on podigao na ime Mesnice As kod Croatia banke. Gradonačelnik je kao zalog za Jelovićev kredit pod hipoteku stavio svoj stan i poslovni prostor u Županji, ukupne površine 116 četvornih metara.

Optužbe za vlasništvo

˝Vlasnik obrta Mesnice As je gospodin Jelović, a ja s tim obrtom nemam ništa. Što se tiče kredita i jamstva, pomogao sam mu kao prijatelju. Zašto ne bih ako mogu? To je moje pravo, ali mene nema u vlasništvu tog obrta. Obrtnica je na njega, on je vlasnik˝, kaže nam Miličević. Grad je, inače, posljednjih godina od Mesnice As kupio veće količine suhomesnatih proizvoda za koje je tijekom tih godina plaćeno više stotina tisuća kuna.


˝Kažu ovi što me prozivaju i optužuju da nisam raspisivao javnu nabavu za to meso, a kao morao sam jer su iznosi viši od 70.000 kuna. Jesu, ali ukupni iznosi za cijelu godinu. To nije vrijednost jedne nabave, već više malih nabava tijekom godine˝, kaže Miličević i počinje taksativno nabrajati.

˝Evo, 2014. ukupan iznos je 76.000 kuna na 20-ak narudžbenica, 2015. bilo je 73.000 kuna, isto 20-ak računa, 2016. 99.000 kuna, 2017. 102.000 kuna, 2018. 121.000 kuna, 2019. godine 150.000 kuna. S tim što je tu uračunato i 30.000 kuna koje svake godine plaćamo Mesnici As za najam njihova prostora u kojem skladištimo naš inventar od Šokačkog sijela, a taj je ugovor o najmu sklopljen još 2000. godine, kad je nisam ni bio gradonačelnik. Osim toga, većinu tog novca na kraju s Mesnicom As kompenziramo kroz komunalnu naknadu.

U ovih 16 godina ispada da smo kupili toga za milijun kuna. Usput, gdje bih trebao kupovati? U Đakovu?˝, kaže Miličević, dodajući da “As ima najbolji kulen u okolici i normalno je da kod njih kupujemo proizvode koje darujemo gostima koji nam dolaze i koje mi posjećujemo”.

Unatoč tome što bi se, a s obzirom na ukupnu vrijednost, raspisivanjem javne nabave mogla postići i povoljnija cijena kad se javi više dobavljača, zakon to dopušta. Inače, prije nego što je postao gradonačelnik, Miličević je bio stečajni upravitelj Klaonice Sava od 2000. do 2003., otkad datira i onaj ugovor o najmu prostora, piše Jutarnji.hr 


Komentari