Grad Petrinja prodao zemljište za vrlo nisku cijenu pa ga otkupio za više od pola milijuna kuna

Darinko Dumbović Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Grad Petrinja u veljači ove godine otkupio je parcelu za devet puta veću cijenu od one za koju ju je prodao prije četiri godine. Riječ je o 3157 kvadrata zemljišta, u poduzetničkoj zoni, koju je Grad kupio za 565.000 kuna, a 2016. godine prodao privatnoj tvrtki za 63.000 kuna. 

Riječ je o tvrtki Skela Banovina, koja je u međuvremenu prodala to zemljište tvrtki Bannia d.o.o., od koje je onda Grad otkupio parcelu, a cijena je znatno porasla. Gradonačelnik Darinko Dumbović ne vidi ništa sporno u tome.

To je zemljište Gradu hitno trebalo za “smještaj doniranih kontejnera nakon potresa”, kako navodi za Telegram, koji je otkrio ovu aferu.

Prema njemu, samo parcele u poduzetničkoj zoni imaju potrebnu infrastrukturu, a ova je ova imala i izrađen elaborat o vrijednosti i ishođenu građevinsku dozvolu.



Tvrtka koja je kupila zemljišta mogla je dobiti dozvole jer su građani Petrinje platili infrastrukturu do poduzetničke zone. Naime, nakon što je parcela prodana, Grad je do nje izgradio cestu i doveo priključke.

Dokumentacija nije dostupna

Nadalje, tvrtka je dobila i više od 100.000 eura vrijednih poslova od Grada Petrinje putem bagatelne nabave. Iz Grada navode kako dokumentacija o tim pravnim poslovima nije dostupna jer je stradala u potresu.

Zatim 2019. godine dobiva građevinsku dozvolu za ‘građenje građevine: otkup, hladnjača i prerada voća i povrća u Mošćenici’.

Vlasnik tvrtke Skele Banovine Dejan Dobrečević iz Siska, nije odgovarao na upite, ali dokumentacija, koju ima Telegram, pokazuje da nisu pokrenuli radove već su zemljište prodali drugoj tvrtki, Banniji d.o.o. iz Petrinje, za 250.000 kuna.

Zbog ugovornih odredbi o pravu prvokupa, prvo su se obratili gradonačelniku Dumboviću, koji im je početkom listopada 2020. rekao da neće koristiti to pravo jer u proračunu nema novca.

Iz Mladen Beljo iz Dugog Sela i Mislav Tadić iz Svetog Ivana Zeline iz tvrtke Bannia navode da im je ta nekretnina bila zanimljivo je ima ishođenu građevinsku dozvolu za hladnjaču koja bi i njima koristila jer su se ‘namjeravali baviti uzgojem autohtonog kestena ili imati otkupnu stanicu za voće i povrće’. No potres im je pokvario planove pa su odustali od daljnjeg ulaganja.

Zemljište potom kupuje Grad 15. veljače za iznos od 565.000 kuna. Iz ove trvtke objašnjavaju da je prema elaboratu građevinska dozvola s projektom vrijedila 290.000 kuna, a zemljište 160.000 kuna te ostatak cijene čini PDV.

U elaboratu piše da je vrijednost zemljišta 50 kuna po četvornom metru, iako ga je Grad prodao za 20 kuna po četvornom metru. Naime, donesena je odluka o prodaji u kojoj su cijene zemljišta prepolovljene.

Iz Grada navode da je drastično smanjenje vrijednosti zemljišta bila mjera za privlačenja ulagača u poslovnu zonu.

Komentari