Gotovinin odvjetnik objašnjavao Katarini Peović presudu Međunarodnog suda: Možete slobodno glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu

Odvjetnik Ante Gotovine pred haškim sudom Luka Mišetić reagirao je na izjavu Katarine Peović da je dr. Franjo Tuđman ratni zločinac, a potom je u nekoliko navrata pojasnio Peović odluku Međunarodnog suda.

Podsjetimo, u Saboru je danas raspravljan Prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koji bi trebao nositi ime dr. Franje Tuđmana.

“Je li prikladno ime Franje Tuđmana prigodno s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?”, upitala je Peović.

Evo što joj je poručio poznati odvjetnik Luka Mišetić:



“Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) presudilo je da ‘Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s Tuđmanovim sudjelovanjem u UZP-u i nije ga proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela’, te da i dalje smatra Tuđmana nevinim”, napisao je Mišetić i dodao:

“Tako da možete slobodno glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu”, poručio je Mišetić Katarini Peović.

Na to je Peović odgovorila slikom članka Faktografa naslova “Zastupnici u Saboru negiraju činjenicu da je sud proglasio Tuđmana sudionikom zločinačkog pothvata”.

Mišetić joj je na to oštro odgovorio:

“Odluke ICTY-a znam bolje od Petra Vidova i Faktografa. Dopustite mi da ponovim odluku Žalbenog vijeća: ‘Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s [Tuđmanovim] sudjelovanjem u UZP-u’. Točka. Nadalje, poanta vašeg izlaganja u Saboru bila je izraziti zabrinutost zbog imenovanja zgrada po predsjedniku Tuđmanu, a moja je poanta da vas nema što brinuti jer je Žalbeno vijeće izričito jasno da na Franju Tuđmana gleda kao na nevinog čovjeka. Hrvatska može preimenovati gradove u Tuđmangrad i to na međunarodnom planu neće predstavljati problem.

Peović nije odustala te je citirala izjavu Međunarodnog suda u predmetu Tužilac protiv Jadranka Prlića i drugih:

“Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Pretresnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg rukovodstva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana…”, napisala je Peović uz poveznicu na izjavu.

Mišetić je pojasnio o čemu se radi:

“Izjava da je bio član UZP-a uopće nema pravni značaj. Npr, Šešelj spominjan je kao član UZP-a u Hrvatskoj u pravomoćnoj Martićevoj presudi. Na vlastitom suđenju Šešelj je oslobođen bilo kakve kaznene odgovornosti u Hrvatskoj. Važno je samo da je za ICTY Franjo Tuđman nevin čovjek”, napisao je Luka Mišetić na Twitteru.

 

Komentari