Glasanje na lokalnim izborima u BiH protječe bez većih poteškoća: Oporba se žali na onemogućeno promatranje

Ilustracija Foto: wiki

Glasanje na nedjeljnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini protječe bez većih poteškoća a iz tehničkih razloga kasnilo je otvaranje manjeg broja biračkih mjesta koja će zbog toga ostati otvorena i nakon 19 sati.

Prema dostupnim podacima koje su prikupili nevladini promatrači na vrijeme je otvoreno oko 85 posto od 5759 predviđenih biračkih mjesta a na svima se glasanje odvija uz poštivanje privatnosti birača te propisanih epidemioloških mjera.

Biračima koji dođu glasati mjeri se temperatura, imaju obvezu dezinficirati ruke te održavati fizički razmak od drugih osoba.

Manje probleme prouzročila je činjenica da za sve akreditirane promatrače nema dovoljno mjesta u prostorijama u kojima s glasa, upravo zbog obveze poštivanja mjera kojima je određeno koliko ljudi može biti u jednom trenutku na samom biralištu.


Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) tvrdi da u Banjoj Luci članovi biračkih odbora bliski vlastima pokušavaju zlorabiti epidemiološke mjere i predstavnicima oporbenih stranaka onemogućiti promatranje izbora.

“To otvara evidentan prostor za izborne zloporabe. O ovome smo izvjestili gradsko izborno povjerenstvo i ukoliko ne bude brze reakcije pristupit ćemo blokadi svih biračkih mjesta u Banjoj Luci”, najavili su iz SDP-a.

O sličnim su problemima izvjestili i u Doboju a predsjednik izbornog stožera Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak ustvrdio je kako je tamo izborni “proces “nepopravljivo kontaminiran” jer je oporbi praktično onemogućen nadzor nad tijekom glasanja.

IZ središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) su reagirali podsjećanjem kako promatrači imaju obvezu ponašati se na način koji neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja ali nisu arbitrirali u ovim slučajevima.

Preliminarne rezultate izbora za lokalna tijela vlasti u BiH SIP bi trebao objaviti oko ponoći.

Komentari