Gjenero o izborima u Mostaru: To nije iznenađujuće, izbori su prošli očekivano. Birači su ‘igrali’ na sigurno

Davor Gjenero/Marko Prpic/PIXSELL

Na lokalnim izborima u Mostaru HDZ BiH uvjerljivo vodi. Slijedi probošnjačka koalicija koju predvodi SDA te Hrvatska republikanska stranka, prema privremenim podacima.

Za HDZ BiH glasovalo 11.973 birača odnosno njih 37,48 posto, za Koalicija za Mostar, koju uz SDA čini još nekoliko manjih bošnjačkih stranaka, 9.421 (29,49 posto), a na trećem mjestu su BH blok u kojemu su SDP i Naša stranka, te Hrvatska republikanska stranka . Izborni prag prvi put prelazi lista srpskih stranaka koja je nastupala pod nazivom ‘Ostajte ovdje’.

Mostarsko gradsko vijeće broji 35 vijećnika, a iz njega se posredno bira gradonačelnik. U dva kruga glasovanja za izbor gradonačelnika potrebno je osigurati dvotrećinsku potporu, dok u trećem krugu odlučuje obična većina vijećnika. Kandidat HDZ BiH za gradonačelnika je dr. Mario Kordić.

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je ove rezultate rekavši kako to nije iznenađujuće. “Stanje u BiH je takvo da su Hrvati u BiH politički objedinjeni oko HDZ BiH jer žele dati svoje glasove stranci koja ima najveće šanse na izborima”, govori nam.



Dodaje da kako sad stvari stoje, kandidat HDZ BiH Mario Kordić ima najbolje šanse za gradonačelnika.

Dalje navodi kako su izbori prošli očekivano jer 12 godina nije bilo izbora pa su birači igrali na sigurno, odnosno birali su stranku za koju smatraju da je uspješna.

“Veliki problem u BiH je da i onda kad nacionalne zajednice izaberu svoje političke predstavnike oni ne znaju koalirati, surađivati i uskladiti interese, pa BiH ne funkcionira kao efikasna država”, zaključuje.

U tri većinske hrvatske izborne jedinice Jug, Zapad i Jugozapad još je uvjerljivija prednost HDZ-a BiH koji ima iznad 50 posto potpore birača. U većinskim bošnjačkim područjima Stari Grad, Jugoistok i Sjever očekivano je slavila bošnjačka koalicija koju predvodi SDA.

Na rezultate izbora mogu još utjecati glasovi koji će pristići poštom, a očekuje se da je takvih oko 4.000.

Podsjetimo, lokalni izbori u Mostaru održani su u nedjelju, prvi izbori nakon 12 godina. Glasovalo je nešto više od 50.000 birača.

Ustavni sud BiH izmijenio izborne propise koji se odnose na taj grad, a sredinom godine postignut politički dogovor uz posredovanje međunarodnih dužnosnika o načinu izbora gradskih vijećnika.

HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) više od devet godina bezuspješno su pregovarale o novim izbornim pravilima odnosno tome koliko će se vijećnika birati iz koje izborne jedinice. Usuglasili su se o tome tek sredinom 2020. i to nakon snažnog pritiska međunarodne zajednice i nakon presude Europskog suda za ljudska prava iz listopada 2019. po tužbi Mostarke Irme Baralije.

Europski je sud presudio kako činjenica da u Mostaru tako dugo nije bilo izbora predstavlja kršenje ljudskih i građanskih prava stanovnika tog grada.

Komentari