Gjenero otkriva što stoji iza Milanovićevog nedolaska na konstituirajuću sjednicu Sabora: Ovo će srozati vjerodostojnost parlamenta

Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora u srijedu, potvrđeno je iz njegova ureda.

“Predsjednik je donio Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskog sabora za 22. srpnja i time je u potpunosti iskoristio svoju Ustavom jasno propisanu ovlast”, poručili su iz Milanovićevog ureda.

To će biti prvi put u povijesti da predsjednik Hrvatske ne dolazi na prvu sjednicu Sabora u Hrvatskoj. Politički analitičar Davor Gjenero u komentaru za Otvoreno smatra da će tim činom Milanović obezvrijediti instituciju Hrvatskog sabora i njegovu vjerodostojnost spustiti na još niže grane.

Gjenero neke Milanoviće poteze do sada, za razliku od drugih analitičara, smatra logičnima. No, ovaj mu nikako nije jasan. “Ne razumijem koji je zapravo motiv predsjednika Milanovića. Konstituirajuća sjednica Sabora je važan događaj u demokratskom procesu. Deklarativan, ali važan. Kod nas je Sabor i ovako na najnižim granama po vjerodostojnosti građana, sada će povjerenje u tu važnu institiuciju biti još manja”, rekao je Gjenero.



Analitičar podsjeća da na konstituirajuću sjednicu dolaze brojni diplomati, krema javnog intelektualnog dužnoćkog svijeta te da bi bilo dobro da predsjednik bude prisutan.

“Ono što povezuje Sabor i predsjedničku funkciju jest da su obje funkcije izabrane od naroda. Bilo izravno, ili neizravno. Ja razumijem neke ranije odluke predsjednika Milanovića, logično je bilo onakvu inauguraciju kakva je prije bila dovesti u pitanje. No, ovo nije takav slučaj. Određivanje niže svrhe parlamentu, jednostavno nije dobro”, smatra Davor Gjenero.

Komentari