GDJE JE NESTALA HUMANOST? Koronaprofiteri iskorištavaju krizu i postavljaju bezobrazno visoke cijene

Darko Tomas / CROPIX

Za vrijeme pandemije koronavirusa susreli smo se s brojnim pozitivnim primjerima koji vraćaju vjeru u ljude. Svaki dan slušamo i o velikom broju volontera u Hrvatskoj koji pomažu starijima tijekom pandemije, ali i onima koji su ostali bez krova nad glavom tijekom snažnog potresa u Zagrebu.

Imali smo priliku vidjeti i kako neke pekare nude besplatan kruh za ugrožene, a neke daju besplatan doručak zagrebačkim vatrogascima koji neumorno rade iz dana u dan.

ZAGREPČANI, OVDJE VAS ČEKA BESPLATAN KRUH Pekar Azgan ponovno pokazao ljudskost



No, tijekom ove globalne krize, na površinu su isplivali i oni koji na ovakve situacije gledaju kao na priliku za zaradu. Sam ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zaprijetio je koronaprofiterima da će biti kažnjeni, no to ih i dalje ne sprječava.

“Bit ćemo vrlo rigorozni prema onome tko bude ovu situaciju htio iskoristiti za nepošteno bogaćenje. Institucije tu rade – sanitarna, porezna inspekcija, ali i policija. Tako je sada i ostat će i ubuduće”, najavio je. No, za sada je sve ostalo na najavi.

Gdje je nestala humanost?

Jedan od takvih primjera jesu i pojedini taxi vozači koji su cijene svojih usluga “digli u nebo”.

Jasno je svima da taxi službe mogu odrediti cijenu usluge kako žele, a na ostalima je hoće li prihvatiti to ili ne. No, u trenutku kada je cijeli svijet pogođen krizom i gdje bi nam prva vrijednost trebala biti humanost, pitamo se koliko iste ima u koronaprofiterima.

Na Facebooku postoji grupa pod nazivom Tražim prijevoz / imam slobodno mjesto u autu. Grupa broji skoro 80 000 članova, a primarni je cilj smanjiti troškove prilikom prijevoza. Ova grupa postoji već duže vrijeme, točnije, već 10 godina, a članovi su pomagali jedni drugima i prije pojave korone na način da dijele trošak prijevoza s jedne lokacije do druge, bez obzira jeste li vozač ili ne.

S promjenama koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite znatno se otežao i gradski i međugradski prijevoz. Podsjetimo, obustavljen je gradski prijevoz, a kako bi napustili mjesto prebivališta potrebna je propusnica. Samim tim, trenutno je puno teže prebaciti se jedne lokacije na drugu, a takvu situaciju odlučili su iskoristiti – koronaprofiteri.

Bezobrazno visoke cijene

Spomenutom Facebook grupom zavladali su taxi vozači koji svoje vožnje bezobrazno naplaćuju. Jedna od članica požalila se da je tražila prijevoz iz Vinkovaca za Zagreb pri čemu su joj se javili vozači koji tu relaciju naplaćuju po NEKOLIKO TISUĆA KUNA.

No, ova djevojka nije jedina koja je dobila ovakve besramne ponude. Pogledajte još nekoliko primjera.

Najtužnije od svega je što pojedinci nemaju drugog izbora i moraju pristati na ove bezobrazne visoke cijene, čime će puniti novčanike pohlepnih profitera.

Komentari