Fuchs: U osam škola u Sisačko-moslavačkoj županiji bit će odgođen početak nastave

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar obrazovanja Radova Fuchs rekao je u četvrtak da nisu mogli ranije donijeti odluku o načinu na koji će biti nastavljena školska godina. Smatra da je odluka donesena na vrijeme.

“Cijelo smo vrijeme pratili epidemiološku situaciju i nismo znali u kojem će smjeru ona ići. Imali smo u jednom periodu izrazito lošu situaciju s velikim brojkama. Tu je cijelo vrijeme postojala dilema da čak škole ostanu kompletno zatvorene i da nastava uopće ne krene”, rekao je Fuchs za Večernji.

Kako se onda analizom, navodi, došlo do toga da bi ipak bilo puno pametnije pustiti postepeno određene učenike s najmanjim mogućim rizikom, onda smo se odlučili da preporučimo da krenu osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

Što se tiče sigurnosti procijenili su da učenici razredne nastave u najmanjoj mogućoj mjeri mogu narušavati sadašnju epidemiološku sliku. “Maturanti ove godine imaju ispite države mature, toj generaciji učenika treba pomoći kako bi što manje gubila od kvalitetnog obrazovanja”, pojasnio je ministar Fuchs.



S obzirom na katastrofu koja je zadesila dijelove Sisačko-moslovačke županije imamo tamo je specifična situacija.

“Imamo škole koje su kompletno oštećene do razine da ih se neće moći obnoviti. Trebat će izgraditi nove škole. Oni su izrazili želju, ne samo zbog toga što su objekti stradali nego imamo i psihološku komponentu. Početka drugog polugodišta neće početi ni online, nismo se još dogovorili koliko dugo. Županija će dostaviti, no osam škola će sigurno zatražiti odgodu. Ostali bi trebali krenuti kako smo i razgovarali i kako su se dogovorile i sve ostale županije”, kazao je ministar.

Kojih je to osam škola? – To su škole iz Petrinje, Gline… Te škole imaju i svoje područne škole izvan samog centra. To su Osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Mate Lovrak, Petrinja, Osnovna škola Dragutin Tadijanović, Petrinja, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Gora, Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Glina, Osnovna škola Vladimir Nazor, Pokupsko i Srednja škola Glina. Odgoda će trajati 14 dana i to vrijeme će se morati nadoknaditi.

Za situaciju u Zagrebu Fuchs je rekao da škole koje su označene kao škole koje su upotrebljive su sigurno u stanju da učenici mogu pohađati nastavu. “One koje su oštećene, one su izvan funkcije i ostat će tako dok se ne riješi sanacija i obnova tih škola”, naveo je ministar.

“Opravdan problem se pojavio u pitanju sigurnosti, odmah su se pokrenule akcije da se u centru grada one kuće gdje je postojala opasnost od padanja nekih dijelova da se saniraju. Na nekim mjestima postoje veći zahvati, no grad je rekao da će se tu napraviti od skela tuneli za siguran prolaz pješaka. Mislim da će grad to sve uspješno obaviti do početka škole”, poručio je Fuchs za Večernji.

Komentari