Frka-Petešić otkrio je li odluka o nespajanju ministarstva obrane i ministarstva branitelja pala zbog ulaska SDSS-a u Vladu

Jure Miskovic / CROPIX

Predstojnik Ured predsjednika Zvonimir Frka-Petešić, jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića gostovao je danas u RTL Danas.

Imena ministara i ministrica Andrej Plenković će u ponedjeljak prvo predstaviti stranačkim tijelima, a potom i javnosti. Zna se zasad da će ministarstava biti manje – njih 16, a nova Vlada imat će četiri potpredsjednika, a Frka-Petešić otkrio je kako je sastavljana nova Vlada.

Što se tiče broja ministara njih 16, Frka-Petešić je potvrdio kako je to europski standard, a kako bi primjerice 12 ministara ipak bio malo premali broj ministarstava.

Pojasnio je i koja je glavna ideja funkcionalno spajanje ministarstava, odnosno kako bi na taj način ministarstva trebala puno bolje funkcionirati.



Na upit je li to kozmetički potez, Frka-Petešić objasnio je kako je u državnoj upravo, javnoj i lokalnoj zaposleno oko 300 000 zaposlenih, od čega je četvrtina lokalna uprava.

Cilj je kaže Frka-Petešić smanjenje lokalnih dužnosnika, i to na pola, a i broj predstavnika u lokalnim predstavničkim tijelima za petinu.

O tome hoće li biti spajanja lokalnih ili županijskih jedinica, Frka-Petešić je kazao kako je ideja da se spajaju one općine koje samostalno teže funkconiraju.

O spajanju ministarstva obrane i branitelja, te nagađanja kako se od toga odustalo zbog ulaska SDSS-a u Vladu, Frka-Petešić je te navode opovrgnuo, istaknuvši kako je bilo puno argumenata da se ta dva ministarstva ne spajaju.

Na upit kako to da je Mario Banožić dobio ministarstvo obrane, a prethodno ga se nije spominjalo, Frka-Petešić je kazao kako je Banožić pokazao rezultate s kojima se dokazao, no nije htio potvrditi njegovo imenovanje, s obzirom da će premijer Plenković sutra predstaviti sve ministre.

Frka-Petešić je dodao i kako Vlada ima zadaću provesti program Vlade kako bi sutra Hrvatska bila bolja nego danas, te kako se izbor članova Vlade vodi time da se taj cilj i ispuni, bez obzira na negodovanja koja su eventualno postojala oko sastavljanja Vlade.

Upitan na koji način će se Ministasrtvo kulture i medija baviti medijima, Frka-Petešić je pojasnio kako ministarstvo medija imaju brojne europske zemlje, te kako je samo ispravljena nepravda u nazivu ministarstva.

Komentari