FOKUS-ovi gradonačelnici ukidaju porez na potrošnju kako bi pomogli ugostiteljima; Nađi: Premijer i Stožer psihički zlostavljaju poduzetnike

Fokus

Nakon što je 6. studenog pobjedonosno najavio kako Hrvatska neće uvoditi novi ‘lockdown’, premijer je najavio nove mjere koje de facto znače zatvaranje zemlje, uz opravdanje da je situacija teška te kako i drugi uvode slične mjere, priopćili su iz stranke FOKUS. 

“Samo se u Hrvatskoj poduzetnike psihički zlostavlja i poduzetnici o prekidu svog poslovanja čitaju u medijima, umjesto da im premijer i Nacionalni stožer unaprijed najave kriterije, odnosno broj oboljelih, nakon kojeg kreće zatvaranje. Vrijeme je da se u ovoj državi napokon krene planirati i jasno komunicirati koje su nam sljedeće opcije te da se uvedu odštete. Ako će država braniti nekome raditi, država mu mora i platiti”, izjavio je Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS te naglasio kako na ovaj način u Hrvatskoj ne postoji baš nikakva predvidljivost poslovanja.

Da su najavu dobili unaprijed, kao u primjerice Njemačkoj, brojni poduzetnici ne bi imali velike narudžbe roba koja će sad nakon zatvaranja propasti. Domaća proizvodnja hrane i pića koja je povećala kapacitete zbog nadolazećih blagdana, doslovno preko noći ostaje bez kanala za distribuciju. Ugostitelji su također dodatno investirali u prostor i naručivali grijalice kako bi njihovi gosti ipak mogli sjediti na otvorenom, poštujući sve važeće epidemiološke kriterije, no svejedno su im potpuno zabranili poslovanje.

Bandić predstavio Advent kojeg će Plenković zabraniti 

Da bi situacija bila još luđa, jučer je grad Zagreb kojim zajednički vladaju Milan Bandić i HDZ, predstavio svoj program adventa kojeg će danas nacionalni HDZ zabraniti. Dodatno, situacija se nije prikazivala dramatičnom prije nekoliko dana kada su se održavali unutarstranački izbori u HDZ-u.

“Stranka FOKUS je protiv ovakvog načina vođenja krize, a ono što je u našoj moći i ono što mi možemo napraviti je da se poduzetnicima pomogne barem na lokalnoj razini. Gradonačelnici i načelnici članovi stranke FOKUS su prvi na proljeće uveli mjere pomoći, a i sada će osloboditi poduzetnike većine nameta. Jedan od konkretnih koraka je i ukidanje poreza na potrošnju koji je već ukinula Sveta Nedelja, a sada s time kreću i Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo i drugi”, zaključio je Nađi.

Iz stranke FOKUS pozivaju i ostale gradove i općine da slijede ovaj primjer.

Komentari