Evo tko je nosio majicu s natpisom zbog kojeg je Milanović otišao s obilježavanja Bljeska

Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik RH Zoran Milanović iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima zbog napisa na majicama nekih okupljenih. Naime, nekoliko okupljenih nosili su majice sa oznakom HOS-a i napisom “za dom spremni”.

Milanović: Oznaci ‘Za dom spremni’ nije mjesto na ovakvom mjestu. To je namjerna provokacija i smatram to gaženjem žrtava

Jedan od okupljenih koji je nosio majicu sa natpisom je Krešimir Maretić, inače predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i član HDZ-a.



“Ja sam nosio majicu na kojoj su tri oznake braniteljskih udruga: oznaka Udruge specijalne policije, oznaka udruge Zbora gardijskih brigaga i oznaka udruge Hrvatskih obrambenih snaga. Te su oznake statutarno napisane, stauti su odobreni u državnoj upravi”, rekao nam je Maretić.

“Ovaj znak nošen je i 1991. i 2000. Ne znam što je predsjedniku Milanoviću, očito je bio predugo u karanteni. Ovo su grbovi udruga sljednica branitelja koji su obranili Hrvatsku. Propisani su statutom, odobreni od države i legalni. To su činjenice. Nismo u jednoumlju, možemo se slobodno izražavati. Ne bih ovo nazvao ni incidentom”, rekao je Krešimir Maretić iz udruge veterana.

Odlazak predsjednika Milanovića nije htio komentirati.

“Ne bih se uopće referirao na izjave Zorana Milanovića. Mogu samo reći da su modernu Hrvatsku oslobodili i obranili pripadnici ZNG-a, MUP-a, policije, vojske i HOS-a. Ovo nije majica HOS-a, ovo su službeni znakovi braniteljskih udruga. Postavio bih pitanje Milanoviću zna li da je baš pokojni Ivica Račan odobrio ovaj znak kao službeni grb udruge i u tome nema ništa sporno. Poručujem da mi kao branitelji nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma”, rekao je u programu televizije N1 predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras.

Ostali dodaju kako zločine iz NDH treba osuditi, ali da NDH i Jugoslavija nemaju više nikakve veze s modernom Hrvatskom. Kategorički su odbili mogućnost da iza svega stoji Ministrarstvo branitelja rekavši kako iza majica i njihovih grbova stoje isključivo udruge.

Komentari