Evo što od Bidena očekuje EU, a što Hrvatska

EU će ponovno imati kooperativnog američkog partnera kada Joe Biden postane predsjednik, no Europljani ne bi trebali gajiti nikakve iluzije: Washington više neće biti globalni policajac ni veliki zaštitnik NATO-a.

To je trenutno općeprihvaćeno mišljenje koje dijele mnogi europski čelnici i analitičari.

Što Europljani mogu očekivati ​​od novoga američkog predsjednika?

“Neke će stvari postati puno lakše jer Joe Biden Europu razumije bolje od Donalda Trumpa”, rekao je  Jean-Claude Juncker. Ipak, dodaje da “ne bismo trebali očekivati ​​radikalne promjene”.

Europljani će “ponovno imati partnera i saveznika, ali moraju ojačati vlastitu stratešku autonomiju u ekonomskoj areni i u sigurnosnom smislu, da bi mogli braniti vlastite interese”, kazao je.



Jean-Dominique Giuliani, voditelj Schumanove zaklade, slaže se s njim te smatra da čelnici EU moraju “definirati na koji način žele surađivati s Amerikom, a ne samo čekati da im se to kaže”.

Slično mišljenje dijeli i hrvatski europarlamentarac i stalni izvjestitelj EP-a za SAD Tonino Picula.

“Ako je suditi po pravoj poplavi čestitki koje su europski lideri poslali Joeu Bidenu, može se reći da je dobar dio političke Europe i dužnosnika EU-a odahnuo, da je ta promjena u SAD-u više nego dobrodošla”, konstatirao je.

“Ako malo bolje pogledate te čestitke, nema iluzija da će se nešto promijeniti preko noći… Biden će se morati koncentrirati na ozbiljno i teško Trumpovo političko i drugo naslijeđe prije nego što se bude mogao posvetiti međunarodnim odnosima.”, dodao je Picula.

Što Hrvati mogu očekivati od Bidena?

Kakav očekuju odnos između Hrvatske i eventualne nove administracije analizirali su bivša predsjenica i predsjednik Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović koji su imali prilike susretati se i surađivati s izabranim predsjednikom Bidenom.

“Njegov će izbor za Hrvatsku značiti onoliko koliko se mi sami potrudimo”, smatra bivša predsjednica.

“Hrvatska srećom nije problem, a nije ni velika država pa neće biti visoko na agendi američke politike. Zato je na nama da se nametnemo. To će Joe Biden od nas i očekivati”, smatra Grabar Kitarović.

Josipović se s Bidenom sastao dva ili tri puta, kaže, a najvažniji sastanak bio je onaj u Bijeloj kući. Izabrani predsjednik na njega je ostavio odličan dojam, ispričao je bivši predsjednik. 

Josipović kaže kako svaki predsjednik ima svoju zemlju “first”.

“Nadam se da to neće biti ekskluzivan kriterij, da će tu biti ljudska prava, demokracija i ravnopravnost “first” kombinirano u jednu drugačiju Ameriku nego što je danas”, rekao je.

Dodaje kako će predsjednik Zoran Milanović dostojno zastupati Hrvatsku te da će biti prilike za sastanak Bidenom.

Komentari