Evo što o Milanovićevom govoru kažu stručnjaci: Pravovremen, sa staloženom porukom, ali očituju se znakovi treme

Privatni album

Predsjednik Zoran Milanović danas se u 19 sati izvanredno obratio građanima, uslijed vijesti o povećanju zaraženih virusom COVID-19 te novih mjera zaštite koje će vrijediti od ponoći.

Bilo je ovo drugo Milanovićevo obraćanje javnosti u vezi aktualne pandemije i, retorički gledano, možemo reći – pravovremeno i uspješno obraćanje, smatra naša sugovornica, Tena Žganec, fonetičarka, magistra edukacije govorništva s Govorničke akademije Demosten.

“Unatoč tome što se predsjednik na nekoliko mjesta u svome govoru, a naročito na početku, zbunio ili zamuckivao, uspio je javnosti poslati nekoliko važnih poruka koje se, sasvim pojednostavljeno, mogu svesti na: nema potrebe za panikom, ali ponašajte se odgovorno”, rekla je Žganec.

To bio i cilj njegova obraćanja – umiriti javnost, ali ju istodobno osvijestiti o ozbiljnosti situacije te pozvati na suradnju s nadležnim institucijama, smatra Žganec te navodi da su u tome smjeru – smireno, ali oprezno – išle i ostale Milanovićeve poruke: ‘Ovo nije španjolska gripa (…) Nismo u ratu (…) Nema panike (…), ali smo u izazovu, u krizi koja će proći’.



Naša sugovornica ističe da se realnosti Milanović nastojao držati i govoreći o gospodarstvu: ‘… posljedice, one ekonomske, će ostati. Pitanje je u kojem trenutku ćemo moći otvoriti granice i početi funkcionirati onako kako smo funkcionirali praktički do jučer. Ova kriza će završiti sa štetom, ali i s lekcijama iz kojih ćemo učiti’.

“Svakako je dobro što Milanović svoj govor nije čitao te što svoju poziciju i udarni medijski termin nije iskoristio za prozivanje i kritiziranje eventualnih propusta Vlade ili zdravstvenih institucija, što za ovu vrstu javnoga govora niti ne bi bilo primjereno”, rekla je Žganec.

Pohvaljuje Milanovića što u govoru izražava stav u kojem podržava dosadašnji rad Vlade i zdravstvene struke i to što nije ignorirao aktualne kritike da se ne provodi dovoljno testiranja: ‘Nema jedinstvene prakse oko testiranja, no ovaj sistem drži solidne rezultate i smatram da ga se trebamo držati’.

“Najefektniji dio njegova obraćanja svakako se odnosi na poziv na odgovornost, gdje se koristi uvjeravanjem emocijama (pathosom), što je netipično za Milanovićev stil, no u ovome je slučaju, smatram, opravdano: ‘Naše je da djelovanjem i nedjelovanjem zaštitimo naše majke i očeve, bake i djedove, babe i didove, none, jer to su ljudi koji su nas podizali i brinuli za nas cijele naše živote i to je naša ljudska obaveza'”.

Na kraju, Milanović je završio poticajnom porukom, smatra Žganec: ‘Da to osjećam, završio bih s: “glavu gore.” No, kako vidim da je glava već gore, završit ću s “hvala vam”‘

“Milanović se pravovremeno oglasio sa staloženom porukom, pritom je izrazio svoj stav te pozvao na odgovornost. Sadržajno, napravio je jedino što je u ovoj situaciji smisleno. Neverbalno, unatoč velikom političkom iskustvu, na predsjedniku se svejedno prilikom obraćanja javnosti očituju znakovi treme pa ćemo nastaviti pratiti kako se njegov nastup oblikuje s vremenom”, zaključila je Tena Žganec s Govorničke akademije Demosten za Otvoreno.

Komentari