Evo koja je pozadina odlaska Megglea iz Hrvatske: Nažalost, nismo uspjeli osigurati održivost proizvodnje u Hrvatskoj

Screenshot

Kompanija Meggle Hrvatska, treća najveća mljekarska industrija u zemlji, najavila je gašenje proizvodnje krajem ove godine, nakon čega će oko 160 radnika ostati bez posla. Rezultat je to problema koji su se gomilali kroz niz godina, od Agrokora čiji je krah utjecao na sve proizvođače da bi na kraju odluku zapečatila koronakriza zbog koje je Meggle ove godine imao pad prodaje od čak 40 posto, piše Telegram.

Poznavatelji stanja u mljekarskom sektoru kažu da velike mljekarske industrije teško pronalaze sirovinu na lokalnom tržištu, pa je tako i Meggle dobar dio sirovina zapravo uvozio.

Prema podacima konzultantske tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu, u Hrvatskoj tijekom 2018. godine prikupljeno 453.000 tona kravljeg mlijeka, što je 4,9 posto manje u odnosu na 2017. godinu i 31 posto ili 204.000 tona manje u odnosu na 2008. godinu.

Također, samo u 2018. godini ugašeno je 800 farmi zbog gotovo nikakve raspoloživosti radne snage, malih ulaganja u automatizaciju proizvodnje i žestoke konkurencije.



Na odluku o gašenju proizvodnje posebno je burno reagirao župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je odmah po objavi poslao priopćenje u kojem upravi Megglea prigovara inertnost, te to što ga nisu unaprijed obavijestili da se spremaju na taj potez, te ih je pozvao na sastanak, kako bi razgovarali što i kako dalje.

Novinari Telegrama kontaktirali su Meggle i pitali kako komentiraju Anušićeve izjave, na što su odgovorili da su oni tu odluku više puta odgađali, te da je ona sada definitivna.

Odluka je konačna

“Proizvodnja se gasi s krajem godine, a mi smo sve dionike počevši od naših zaposlenika o tome željeli pravovremeno informirati kako bismo imali dovoljno vremena taj proces restrukturiranja poslovanja provesti korektno, odgovorno i socijalno osjetljivo. Odluka je odgađana više puta i donesena je tek nakon što smo analizirali sve druge opcije, uključujući i mogućnost prodaje. Odluka je konačna i da nije tako ne bismo ju ni komunicirali”, stoji u odgovoru Megglea.

Kažu da su spremni razgovarati sa svima koji su na bilo koji način obuhvaćeni odlukom o gašenju proizvodnje te pomoći radnicima i kooperantima.

“Radnicima ćemo uz primjereni rok otkazivanja ugovora o radu osigurati i kvalitetne otpremnine, a kooperantima pronaći nove kupce kako bi i sljedeće godine bez zastoja imali osiguran otkup njihovog mlijeka.”

Kažu i da su na hrvatskom tržištu imali cijeli niz problema, koji su sada kulminirali zbog snažnog pada prodaje uzrokovanog koronakrizom.

“Meggle grupa donijela je odluku o gašenju proizvodnje u Osijeku zbog višegodišnjih izazova i niza kriza s kojima smo bili suočeni, a koji su imali i imaju negativan utjecaj na naše poslovanje poput krize aflatoksina, krize Agrokora ili koronakrize. Unutar grupe na svim tržištima na kojima poslujemo fokusirani smo na pronalaženje dugoročno održivih modela poslovanja. Nažalost, uz sve napore i ulaganja nismo uspjeli osigurati održivost proizvodnje u Hrvatskoj, posebice nakon najnovije krize koja donosi i do 40 posto pada prodaje u ovoj godini”, rekli su za Telegram iz Megglea.

Komentari