Evo kako je pobjegao pritvorenik u Splitu: Pravosudni policajci su trčali za njim i to preko 5 minuta

Milan Sabic/PIXSELL

Splitskoj pravosudnoj policiji u srijedu je pobjegao pritvorenik s lisicama na rukama. Neslužbeno, riječ je o Branimiru Čaleti, kojem je na Županijskom sudu počelo suđenje zbog ubojstva, a sad se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa.

“U srijedu 02. rujna 2020. godine prilikom povratka i smještaja u specijalno vozilo istražnog zatvorenika B.Č. pred Županijskim sudom u Splitu došlo je nedozvoljenog udaljavanja imenovanog istražnog zatvorenika. Tom prilikom dvojica službenika pravosudne policije koji su bili u sprovođenju sukladno propisima su ispalili dva metka upozorenja u zrak kako bi onemogućili daljnji bijeg imenovanog, ali se imenovani nije zaustavio na dana upozorenja”, stoji u priopćenju Ministarstva.

“Napominjemo da državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe”, navodi se u priopćenju.

“Ovim putem Vas obavještavamo da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica Zatvora u Splitu bez odgode obavijestila Policijsku upravu prema sjedištu Zatvora radi raspisivanja tjeralice. Također, Zatvor u Splitu je o istome obavijestio nadležni Sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave. U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do bijega”, stoji u priopćenju.



Čaleta je pravosudnim policajcima pobjegao kada su ga sa suda vodili prema službenom kombiju kojim je trebao biti vraćen u zatvor na Bilicama. Kako bi ga spriječili u bijegu, pravosudni policajci su zapucali u zrak, no on je ipak utekao.

“Pravosudni policajci daju znak upozorenja”

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Martina Andrijević odgovorila je novinarima Indexa kako se moglo dogoditi da im je zatvorenik pobjegao.

“Bila su dva pravosudna policajca uz zatvorenika, a mi još utvrđujemo sve činjenice i okolnosti koje su dovele do zatvorenikovog bijega te ćemo temeljem toga poduzeti daljnje mjere. Policajci su u znak upozorenja pucali, izrekli tekst kojeg su trebali sukladno pravilniku, no on se nije zaustavio. Oni su potom odmah izvijestili PU splitsko-dalmatinsku i raspisali tjeralicu. Postupali su sukladno svom pravilniku, dakle rekli su mu da stane i dali znak upozorenja”, kazala je Andrijević za Index.

Odgovorila je na pitanje jesu li pravosudni policajci potrčali za odbjeglim zatvorenikom.

“Oni su postupali po propisima, nisu trčali, već su izvijestili policiju koja je nadležna za potjeru. U trenu kad je pobjegao, nakon što se nije zaustavio na znakove upozorenja, pravosudni policajci obavještavaju policiju o bijegu, to su i učinili”, istaknula je Andrijević, koja nas je nakon objave članka ponovno kontaktirala i rekla da je dodatno sve provjerila.

“Doznali smo kako su pravosudni policajci ipak trčali za njim i to preko 5 minuta”, kazala je.

Policija blokirala izlaze iz Splita zbog potrage za odbjeglim Čaletom

Komentari