EVO KAKO ĆEMO NA IZBORE Obavezno je održavanje razmaka, a bit će određeno i koliko osoba može boraviti u prostoriji

Boris Kovacev / CROPIX

DIP je objavio preporuke HZJZ-a oko načina održavanja parlamentarnih izbora s epidemiološkog stajališta u kontekstu epidemije koronavirusa. Podsjetimo, predsjednik RH Zoran Milanović izbore je raspisao za 5. srpnja.

Preporuke se izdaju u svrhu zaštite članova izbornih tijela i njihovih stručnih timova tijekom provedbe pojedinih izbornih radnji s obzirom na epidemiološku situaciju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.

Treba izbjegavati dodirivanje lica. Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati ruke.

Redovito, a osobito po ulasku u objekt, dezinficirati ruke koristeći dezinficijens na bazi 70-postotnog alkohola ili drugog sredstva prikladnog za primjenu na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem, prema uputama proizvođača.



Tijekom svih aktivnosti koje poduzimaju članovi izbornih tijela i njihovi stručni timovi, svi se sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 1,5 metra u odnosu na druge osobe osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Evidencija svih prisutnih osoba

U zatvorenim prostorima preporučuje se nošenje maski za lice ili medicinskih maski.

Preporučuje se uspostava sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija mora sadržavati ime i prezime, telefonski broj te vrijeme ulaska i izlaska iz objekta.

EVO KAD ĆEMO NA BIRALIŠTA Predsjednik Zoran Milanović raspisao parlamentarne izbore

Na ulaznim prostorima treba postaviti i pisanu obavijest o potrebi dezinfekcije ruku pri ulasku. U sanitarnim čvorovima na vidljivo mjesto postaviti informacije o pravilnoj dezinfekciji ruku.

Potrebno je redovito prozračivati sve prostore.

Preporuka je bez klime i ventilacije na izborima

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost treba posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.

Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija s povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i nakon završetka radnog dana te minimalno još jednom, primjerice tijekom dnevne stanke ili oko sredine radnog vremena. Posebnu pozornost treba obratiti na površine radnih pultova ili stolova koje je potrebno dezinficirati češće, primjerice svakih sat vremena. Ako je moguće, preporučuje se ugradnja zaštitnih pregrada na pultovima ili stolovima.

Za vrijeme stanke u trajanju od sat vremena oko sredine radnog vremena potrebno je temeljito dezinficirati prostore i provjetriti prostorije.

Najveći broj sudionika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra, treba odrediti sukladno veličini prostorija objekta.

Ako je predviđeno radno vrijeme dulje od uobičajenog, rad treba organizirati u dvije smjene, na način da između prve i druge smjene bude stanka od minimalno sat vremena, koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina i prostora, stoji u preporukama HZJZ-a.

Komentari