Evo kako će se cjepiva raspodijeliti po županijama; moraju se potrošiti do 31. prosinca

Ilustracija

U subotu, na Štefanje, avionom u Hrvatsku stiže prva pošiljka s 9750 doza prvog cjepiva protiv Covid-19 koje je u ponedjeljak odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

U nedjelju i ponedjeljak cijepit će se u domovima za starije te zdravstveni radnici koji rade s Covid pacijentima. Kao što se to čini na razini Europske unije, doze cjepiva simbolično će se i u Hrvatskoj rasporediti po županijama sukladno broju stanovnika.

Za Zagreb 2100 doza

Ta se prva količina cjepiva mora potrošiti do 31. prosinca, kada će biti isporučena i sljedeća količina cjepiva kojom bi se trebala procijepiti cijela prva prioritetna skupina. Naime, ova prva simbolična isporuka cjepiva neće biti dovoljna za procjepljivanje cijele prve prioritetne skupine osoba u Hrvatskoj. Grad Zagreb u ovoj prvoj isporuci dobit će oko 2100 doza. HZJZ će ih isporučiti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a Zavod Štampar podijelit će ih domovima za starije i zdravstvenim ustanovama čiji radnici dolaze u dodir s oboljelima od Covida.

“Hitnoj ide 130 doza, 200 doza u KB Dubrava, 100 u Zaraznu, a ostalo u domove za starije. Cijepljenje počinje u ponedjeljak”, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a Štampar. U domovima će se, kaže, cijepiti isključivo korisnici, a cijepit će ih njihovi doktori na način kako i inače provode cijepljenje, npr., protiv gripe – u domovima.



U Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba i sami se mogu cijepiti, ali čekaju detaljne tehničke upute HZJZ-a.

“Za cijepljenje se javilo dvostruko više zaposlenih u hitnoj od 130 doza, no ovo je tek prva runda. Dosta ih je i preboljelo Covid-19 pa će se tek vidjeti kada će oni doći na red za cijepljenje”, rekao je prof. Željko Rašić, ravnatelj zagrebačke hitne. Splitsko-dalmatinskoj županiji namijenjeno je 800 doza.

“Krećemo odmah po dolasku cjepiva s tim prvim simboličnim početkom cijepljenja, a kasnije nastavljamo s cijepljenjem svih prioritetnih skupina”, kaže dr. Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. U Istru ide 400 doza, od čega 350 za domove. Obiteljski liječnici i inače cijepe korisnike domova, bilo da su ‘domski’ ili vanjski.

Naime, u prostorima županijskih staračkih domova postoje ordinacije lokalnog doma zdravlja, privatni domovi obično angažiraju nekog doktora u blizini koji dolazi u dom, a dio korisnika odlučio je ostati kod svog otprije izabranog obiteljskog doktora. Međutim, iako ti liječnici trebaju početi cijepiti domsku populaciju za nekoliko dana, u ponedjeljak još nisu bili upućeni u detalje početka cijepljenja, pa ni hoće li početi u nedjelju ili u ponedjeljak. Njihovi prošlotjedni zahtjevi još se razmatraju, no epidemiološki su prihvatljivi, piše Večernji list.

Komentari