EVO KAKO ĆE IZGLEDATI OVOGODIŠNJA PROSLAVA OLUJE Bit će manje ljudi, a dodijelit će se šest do sedam promaknuća

Damir Krajac / CROPIX

Obilježavanje 25. godišnjice Oluje odvijat će se kroz dva dana, 4. i 5. kolovoza, doznaje se iz Ureda predsjednika RH.

Zoran Milanović će 4. kolovoza navečer u 20 sati upriličiti svečani prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi. Dodijelit će šest do sedam promaknuća aktivnim časnicima, ali i dodijeliti odličja za devet ratnih zapovjednika iz Oluje. Odličja će dobiti Đuro Dečak, Miljenko Crnjac, Marijan Mareković, Luka Đanko, Nojko Marinović, Vinko Vrbanac, Rahim Ademi, ali i bivši ministri obrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović.

S tim odličjima će se zaokužiti cijela priča oko odlikovanja ratnih zapovjednika iz Oluje, kažu u Uredu predsjednika.

Obilježavanje 5. kolovoza se koordinira s Vladom. Počet će ujutro s budnicom i dolascima. Zbog epidemioloških mjera sve će se odvijati na trgu, a ne na kninskoj tvrđavi. Govore će održati Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predstavnik braniteljskih udruga, a to bi ove godine, kako doznajemo, trebao biti Ante Gotovina.



Dizanje zastave, prelet aviona i čitanje imena poginulih odvijat će se na kninskoj tvrđavi, ali samo uz prisustvo kamere javne televizije, dok će sve to državni i vojni vrh te uzvanici moći promatrati s trga na velikom videozidu. Održat će se i misa te koncert na tvrđavi uz prijenos na javnoj televiziji. Zoran Milanović održat će govor i dan ranije na svečanom prijemu.

U Uredu predsjednika ne očekuju incidente, a ako i bude zvižduka kao nekad Zoranu Milanoviću, on će svoj govor održati do kraja. Ne očekuju ni situaciju sličnu onoj u Okučanima s pripadnicima HOS-a jer njihovi predstavnici nisu dio služenog protokola.

U Uredu predsjednika RH također se doznaje da nemaju nikakva očekivanja od Borisa Miloševića i Milorada Pupovca oko dolaska u Knin. Kažu, bilo bi neprimjereno imati bilo kakva očekivanja, te su odluke na njima osobno. Predsjednik ne planira odlazak u Grubore.

Zbog situacije s koronavirusom bit će puno manje uzvanika pa će se Oluja obilježiti u skladu s epidemiološkim uvjetima, doznaje N1.

Komentari