Europski čelnici razgovarali s Bidenom

Twitter

Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke telefonski su u utorak čestitali Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, dok se Boris Johnson osvrnuo na važnost klimatskih promjena i oporavka od covida-19, Emmanuel Macron na klimu i borbu protiv terorizma, a Angela Merkel na važnost transatlantske suradnje.

Britanski premijer Johnson je najavio bliske odnose s SAD-om pod Bidenom, pronašavši zajednički jezik u pitanjima poput klimatskih promjena, iako je tek izabrani predsjednik izrazio svoju zabrinutost glede politike Brexita.

“Upravo sam razgovarao s Joeom Bidenom kako bih mu čestitao na izboru”, tvitao je Johnson.

“Veselim se osnaživanju partnerstva između naših zemalja i na radu na zajedničkim prioritetima – od bavljenja klimatskim promjenama, do promocije demokratskih vrijednosti i boljeg nošenja s pandemijom.”



Johnson se nikad nije susreo s Bidenom te su komentatori iznijeli stav da će se morati potruditi da bi njegovao tu takozvanu “posebnu vezu” između povijesnih saveznika, prenosi Reuters.

Nakon poziva, Johnsonov ured rekao je da je premijer pozvao Bidena na UN-ovu konferenciju na temu klimatskih promjena, poznatu kao COP26, sljedeće godine u Glasgowu.

Rečeno je da su Johnson i Biden predani građenju partnerstva u područjima poput trgovine i sigurnosti – uključujući i obrambeni savez NATO.

Nije bilo spomena o Brexitu. Johnsonova vlada s Europskom unijom pokušava dogovoriti trgovinski sporazum, no rekla je da je spremna i na to da ne dođe ni do kakvog dogovora.

Francuski predsjednik Macron rekao je izabranom američkom predsjedniku Bidenu da je spreman na zajednički angažman po pitanju klime, zdravlja, borbe protiv terorizma, rekao je njegov ured u utorak. Elizejska palača rekla je da je Macron razgovarao s Bidenom 10 minuta, prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Merkel u utorak je telefonski razgovarala s Bidenom te su izrazili važnost transatlantskog partnerstva, rekao je njezin glasnogovornik.

“Čestitala je njemu i potpredsjednici Kamali Harris na izbornoj pobjedi. Kancelarka je izrazila želju za bliskom suradnjom ispunjenom povjerenjem”, priopćio je glasnogovornik Angele Merkel.

“Kancelarka i predsjednik složili su se da je transatlantska suradnja od velike važnosti s obzirom na mnoge globalne izazove”, dodao je.

Komentari