Erdogan: istočno Sredozemlje je ispit iskrenosti EU-a

kremlin

Turski predsjednik Tayyip Erdogan predsjedniku Europskg vijeća Charlesu Michelu u nedjelju da će stajalište koje će Europska unija zauzeti u sporu Grčke i Turske u istočnom Sredozmelju biti ispit njene iskrenosti i pozvao je da bude nepristrana.

Turska i Grčka su u sporu u vezi rezervi prirodnog plina u podmorju istočnog Sredozemlja i suvereniteta u tim morima.

Provokativni komentari i koraci europskih političara neće pomoći u postizanju rješenja, rekao je Erdogan Michelu, kako je prenio njegov ured.

“Predsjednik Erdogan je rekao da će stav EU-a u istočnom Sredozemlju biti ispit iskrenosti iz perspektive međunarodnog prava i regionalnog mira”, kaže se u priopćenju ureda turskog predsjednika.“Predsjednik Erdogan je pozvao institucije EU-a i države članice da se ponašaju odgovorno i ostanu pravedne, nepristrane i objektivne spram svih regionalnih pitanja, posebice istočnog Sredozemlja”, dodaje se u priopćenju.

Michel je u petak rekao da će čelnici EU-a na sastanku 24-25. rujna odlučiti o pristupu “mrkvom i batinom” spram Turske i predlažio multilateralnu konferenciju sa ciljem ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu..

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU-a.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemju i pozvao Ankaru da se “suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti”, dodao je europski izvor.

Turska je u kolovozu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u sporne vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete.

Produljila je svoju misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. rujna.

Komentari