Epidemiolozi uputili zahtjeve ministru Berošu: Maknite naše brojeve s TV ekrana, vratite liniju 113, upregnite obiteljske liječnike…

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus, u društvu još troje kolega, ministru zdravstva dr. Viliju Berošu odnio je popis njihovih zahtjeva.

Prijedlog mjera za unapređenje rada na suzbijanju bolesti Covid-19 objavljen je 29. kolovoza, na stranicama Društva. Uz većinu su od 11 zahtjeva/prijedloga epidemiolozi pedantno napisali i moguće rješenje.

Nakon bezbroj molbi, vapaja, na kraju i upozorenja, od Ministarstva kao prvo traže micanje njihovih telefonskih brojeva s TV ekrana, javlja Jutarnji list.

“Bolesni, oni koji sumnjaju na bolest ili žele konzultaciju zovu direktno epidemiologa. Pa nas stotinu i troje većinu vremena provodi odgovarajući na beskrajna pitanja zabrinutih ljudi. Njihova je zabrinutost jasna, ali odgovore bi im trebala davati danas ukinuta služba na broju 113”, kaže dr. Miroslav Venus u ime svih kolega.



Bilo bi također dobro, predlažu, da se otvori i mogućnost komunikacije SMS porukama.

Budući da im je pomoć nužna, jer služba ne samo da već puca po šavovima nego joj prijeti i kolaps, predlažu da im pomažu tek završeni liječnici koji danas rade pod nadzorom, ali i da se omogući preraspodjela specijalista unutar samog Zavoda.

Epidemiolozi su svjesni da gospodarstvo više ne može trpjeti i predlažu novi model za upućivanje u samoizolaciju.

Virus SARS-CoV-2 u lokalnoj je transmisiji pa mjere nošenja maski, fizičke distance, higijene i dezinfekcije vrijede za sve. U samoizolaciju bi trebalo stavljati samo kontakte ako su iz strateških djelatnosti – zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u staračkim domovima. Svi ostali kontakti radili bi svoj posao uz ionako predviđene mjere opreza – predlažu kako pomoći gospodarstvu, osobito malim poduzetnicima.

Ministru su također sugerirali da bi svi zavodi trebali imati svoje aparate za testiranje, a kupiti ih mogu iz decentraliziranih sredstava koje je država spustila lokalnim samoupravama.

I ono najvažnije, zahtijevaju veći angažman liječnika obiteljske medicine u suzbijanju virusa.

Liječnici obiteljske medicine oštar su trn u oku epidemiologa.

“Tražimo njihov veći angažman. Oko upisivanja u platformu, vođenja brige o svojim zaraženim osiguranicima, preuzimanju brige za njih. Ja kad ih upišem ne želim više o njima voditi računa. Prepuštam ih njihovom izabranom liječniku, jer meni dolaze novi zaraženi i moram za njih osloboditi vrijeme. Slušam ‘njima nitko ne može stati na kraj’. Kako ne može? Imaju ugovor s HZZO-om, neka im zaprijete raskidom ugovora i problem riješen”, dodaje.

Ministar Vili Beroš je, govori Venus, saslušao prijedloge i odmah pozvao suradnike koji ih mogu riješiti i dao im upute. Epidemiolozima je to dobar znak.

Pritom, neka od rješenja ne zahtijevaju dodatno vrijeme i novac. S njihovom se provedbom može početi već 1. rujna.

Komentari