Epidemiolog Kolarić: Morat ćemo ponovno jače podići mjere i prilagoditi ih lokalno

Screenshot/RTL

Što se događa s testiranjima u Hrvatskoj? Iza Hrvatske je tjedan s najviše zaraženih, u sedam dana više je od 1600 pozitivnih. O tome što nas čeka na jesen u RTL-u Danas je govorio epidemiolog i član savjeta Vlade Branko Kolarić.

“Sustav je opterećen, imamo povećanu potražnju za testiranjima to nije dobro i ne veseli me to čuti i nadam se da ćemo povećati kapacitete za testiranje”, rekao je Branko Kolarić RTL-u.

U 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na testirane je viši od 11 posto, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da ako je više od pet posto, da zemlja nema epidemiju pod kontrolom.

“Jedan od pokazatelja pozitivnih nalaza, mi u zadnjih 14 dana stvarno imamo povećan broj zaraženih i nismo sretni s epidemiološkim pokazateljima. Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla izmaći kontroli ako ne budemo ponovno napravili sve ono što trebamo raditi – dovoljno testiranja, izolacija pozitivnih i samoizolacija kontakata, a za sve građane fizička distanca. Tamo gdje se to ne može, nošenje maski”, rekao je.



Upitan je li sada koronavirus stvarno manje opasan nego na jesen ili po zimi, Kolarić odgovara: “To je razlika, na početku nismo znali dosta toga, sada znamo da ljudi nakon dva tjedna prestaju biti zarazni, prije smo puno dulje ljude držali u bolnicama, sada imamo puno više mladih zaraženih s lakšim kliničkim slikama, ali s obzirom na ubrzanje epidemije, nije za ne očekivati da bi nam se mogle početi puniti bolnice, što ne bi bilo dobro”.

Na jesen očekuje još više zaraženih: “Morat ćemo ponovno jače podići mjere i prilagoditi ih lokalno. Prije smo išli nacionalno, na lockdown, sada će se lokalni stožeri morati pobrinuti da se lokalno primijene mjere”, rekao je Kolarić za RTL.

Komentari