Epidemiolog Kolarić: Imamo više smrtnih slučajeva zbog povećanja zaraženih u kolovozu

Screenshot

Epidemiolog Branko Kolarić otkrio je detalje odluke o smanjivanju broja dana izolacije.

“Minimalno kućno liječenje će biti 10 dana umjesto 14, i sada se osoba neće više morati testirati. Bit će važno, naravno, da osoba nema simptome. Jedina skupina koja će se testirati dalje jesu zaposlenici domova za starije koji rade s najranjivijom populacijom. Za ostale, uključujući zdravstvene radnike, više neće biti obavezno testiranje. Poslodavcima će se poslati poruka, onima koji traže negativan PCR test, da to nije smisleno. Jer osoba može biti još nekoliko tjedana pozitivna na PCR testu, a važno je da nema simptome i da nije zarazna za okolinu. Sam rezultat tog testa nije kriterij koji bi trebao biti glavni za povratak nekoga na posao”, rekao je Branko Kolarić na Novoj TV.

Posljednjih dana zamjetno je porastao broj preminulih među oboljelima od covida-19. Profesor objašnjava zašto je smrtnost veća u rujnu nego tijekom ljeta.

“Mi smo imali porast broja novozaraženih u kolovozu, nakon toga teže kliničke slike, pa porast broja smrtnih slučajeva. To je, dakle, posljedica tog broja povećanog broja zaraženih od kolovoza, posljedica tog ljetnog vala što smo sada imali”, rekao je.



Faktori smrtnosti

Kaže kako je kronološka dob najveći predikator i rizik za teži ishod bolesti, ali da su debljina i hipertenzija također faktori.

“No kad bi sve zbrojili, onda bi ispalo da pola ljudi ima neki od faktora rizika za teži ishod bolesti”, kaže Kolarić.

Kolarić je odgovorio na pitanje spremaju li nam se strože mjere ili možda kažnjavanje za nepoštivanje mjera. “U Europi imamo povećani broj zaraze. Ukoliko bude potrebno, i kod nas će se o tome razmišljati, ali to je stvar Stožera”, kazao je i naveo da će se i u Hrvatskoj uvoditi brži testovi.

“Serološki testovi su brzi testovi, oni otkrivaju protutijela, govore nam da li smo preboljeli infekciju. Vjerujem da će se i ti testovi vrlo brzo naći na našem tržištu. Sigurno će nam biti korisni, jer se rezultati vrlo brzo dobiju, ne mora se u laboratorij nositi uzorak. To će biti antigenski testovi, nalik testovima za trudnice”, rekao je Kolarić.

Komentari