NACIONALNI STOŽER OBJAVIO U Hrvatskoj 116 novih slučajeva zaraze

Foto: Josip Regovic / POOL / PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.204. 139 osoba je na bolničkom liječenju, s osam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1338 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1204. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

Nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4253 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 120 preminulo, a 2929 se oporavilo.



U samoizolaciji je trenutno 4507 osoba.

Do danas je ukupno testirano 102 189 osoba, od toga 1338 u posljednja 24 sata, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Krapinsko-zagorska nema novozaraženih

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Koprivničko-križevačkoj nema novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti covid-19 te da je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. U posljednja 24 sata svi testirani uzorci sa sumnjom na koronavirus su negativni.

Na području županije trenutno su dva aktivna slučaja pozitiviteta na koronavirus, a u samoizolaciji je pet osoba. Od početka epidemije bolesti covid-19 ukupno je zabilježen 101 slučaj oboljenja.

Dubrovačko-neretvanska prijavila sedam slučajeva 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je pet osoba (tri muške i dvije ženske) iz Ploča koje se epidemiološki sve vežu uz jedno okupljanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika koja je kontakt ranije poznatog slučaja, kao i jednoj ženskoj osobi također iz Dubrovnika za koju se još utvrđuje epidemiološka veza. Svi su na kućnom liječenju s blagim simptomima.

Imamo i 5 izliječenih osoba s područja Dubrovnika. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5145 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 250 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 42 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer.

Šibensko-kninska potvrdila tri nova slučaja

U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti covid-19, javio je županijski stožer civilne zaštite.

Zadarska županija prijavila je 9 novih slučajeva

 Prema podacima epidemiološke službe 9 je novih slučajeva zaraze na području Zadarske županije. Novooboljeli su sa područja općina Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Sukošan i Grada Zadra

Brodsko-posavska županija prijavila četiri nove pozitivne osobe

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri (4) su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Tri su osobe kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, dok se za jednu osobu ne zna izvorište zaraze te je u tijeku epidemiološka obrada njenih kontakata.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 142, dok je broj aktivnih slučajeva 72.

Na bolničkom se liječenju nalaze 3 osobe (1 manje u odnosu na prethodni dan) od kojih je 1 osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 340 osoba (31 manje u odnosu na prethodni dan), priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Zagrebačka županija tri nova slučaja zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do 11 sati evidentirano je 216 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, odnosno u odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više, ali je i 12 osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 47 slučajeva, do sada je ukupno izliječeno 160 osoba, a devet ih je preminulo.

Splitsko-dalmatinska ima 20 novih slučajeva

Od ukupno 234 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19.

Iz stožera javljaju da je osam pozitivnih iz Splita, po jedna osoba je iz Sinja, Podgore, Trogira, Kaštela, Lokvičića, Imotskog i Tučepa, dok ih je pet iz Vrgorca.

Primorsko-goranska prijavila dva nova slučaja

Primorsko-goranskoj županiji dva su nova slučaja zaraze.

Grad Zagreb 20 novih slučajeva

U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Osječko-baranjska ima 12 novih zaraženih

Tijekom posljednja 24 sata Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su ukupno 278 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus.

Više pročitajte OVDJE.

Vukovarsko srijemska ima 36 novih zaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 36 novih pozitivnih osoba na covid-19 ( 9 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, 3 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Gradišta, 3 iz Otoka, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Tordinaca, 1 iz Vođinaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Slakovaca).

Više pročitajte OVDJE.

U tri županije nema novozaraženih

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Međimurska

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava da su svi jučerašnji nalazi negativni. Do sada je ukupno uzeto 1767 uzoraka.

Jučer se oporavila posljednja osoba koja se statistički zbog mjesta prebivališta vodila pod Međimursku županiju tako da je Međimurska županija u ovom trenutku i nadalje jedina bez oboljelih osoba.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, nema novozaraženih od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, testirano je 24 osoba (nalazi su im bili negativni) čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.783. Od početka epidemije covid-19, na području Virovitičko-podravske županije, 24 osobe su zaražene koronavirusom. Od toga, trinaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo, priopćili su iz županije.

Istarska županija osam novooboljelih

 U Istri je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih se kod njih petero radi o bliskom kontaktu s već potvrđeno pozitivnom osobom,  izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 142 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je osam pozitivnih. Kod pet osoba radi se o bliskom kontaktu s već pozitivnom osobom, jedan slučaj je uvezen odnosno radi se o dolasku iz Republike Srbije dok je kod dvije osobe u tijeku epidemiološka obrada”, istaknuo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako od ukupno osam novozaraženih, petero ih je s područja grada Buzeta, jedna je osoba iz Labina, u jednom slučaju radi se o dolasku osobe iz Beograda, a u drugom o osobi iz Zagreba koja je stigla u Vodnjan.

Ukupno je u Istri do danas 76 zaraženih osoba od kojih se 21 osoba liječi u bolnici, a ostali kod kuće s tim da se toj brojci trebaju pridodati današnjih osam novozaraženih.

Dvije od tih osam osoba su već hospitalizirane u bolnici dok za ostale treba tek utvrditi njihovo stanje. Neovisno o svakodnevnim novim slučajevima novozaraženih, situacija je pod kontrolom, ustvrdio je Kozlevac dodavši kako se u mjerama samoizolacije u Istri nalazi 266 osoba.

Gradonačelnik Žulić negativan na koronavirus ali ostaje u samoizolaciji

U međuvremenu, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je od srijede u samoizolaciji s obzirom da je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća “Park” s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19, izvijestio je javnost kako je negativan na testiranju na COVID-19 te kako će radi opreza i dalje biti neko vrijeme u samoizolaciji.

“Još jednom apeliram da ostanemo vrlo pažljivi, oprezni i odgovorni prema sebi i drugima, slušamo i poštujemo preporuke i savjeta epidemiologa i Stožera civilne zaštite”, poručio je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Pojeftinjuje test

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u petak da će se građani za jeftiniju cijenu od 500 odnosno 700 kuna moći testirati najvjerojatnije drugi tjedan odnosno kad nove cijene, koje su danas utvrđene, budu objavljene u Narodnim novinama.

“Cijene su danas utvrđene. Njih je potvrdilo upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta i objavljena u Narodnim novinama nakon čega ona vrijedi. Isto, tako jasno je da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu”, rekao je Vili Beroš za RTL Dnevnik.

Više čitajte OVDJE.

Komentari