EKOCID NEVJEROJATNIH RAZMJERA Braniteljska udruga objavila snimke opustošenih hektara šuma. Sve namjerava prijaviti Europskoj komisiji

Hrvatski branitelji i aktivisti okupljeni u Zeleni odred braniteljske udruge Vidra, objavili su na svojoj Facebook stranici nove informacije o prekomjernoj sječi i pustošenju šuma te fotografije snimljene iz zraka.

Priložili su i starije fotografije istog područja te su jasno naznačili koja je parcela ogoljena koje godine. Te fotografije, poslagane jedna uz drugu, kod mnogih će izazvati zebnju.

“Na službenim stranicama Hrvatskih šuma, vezano uz gospodarenje gospodarskom jedinicom ´Šamarica I´ čitamo: ‘Cilj gospodarenja je očuvanje stabilnosti ekosustava uz potrajno gospodarenje, zadovoljenje općekorisnih funkcija ovih šuma.’
Lijepo. Stručno i pažljivo.

A evo kako to izgleda u stvarnosti – 200 opustošenih hektara u samo dvije, tri godine.
Ovaj horor samo je djelić dokumetacije koju pripremamo Komisiji Eu, sa naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim direktivama EU.



I naravno da ćemo pripomenuti svesrdnu suradnju, udruženi zločinački poduhvat! HŠ sa Državnim inspektoratom, Ministarstvom poljoprivrede, pravosuđem, ali i priložiti malo brdo dokumenata kao dokaz.

Fotografije su uzete sa satelitskog programa, a odnose se na pažljivo, stručno, potrajno (nastavi niz) gospodarenje u gj Šamarica I, Šumarija Kostajnica, Uprava šuma Podružnica Sisak, gdje su marljivim radom u cijelosti opustošeni odsjeci 13b, 35a, 36a, 37b i 15a. I obratite pažnju na strateški ostavljene “zaštitne koridore” širine nekoliko metara da se sa ceste ne vidi rezultat zločinačkog divljanja.

O nama, HŠ i dalje tvrde isto: „Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde.“

Neka ih. Neće još dugo…

 

Braniteljska udruga Vidra organizirano radi na dokazivanju ekocida

Zeleni odred, forum braniteljske udruge VIDRA, gotovo dvije godine organizirano i intenzivno radi na dokazivanju, ali i zaustavljanju kriminalnih aktivnosti organiziranog pustošenja hrvatskih šuma. U ove dvije godine mnogo su toga odradili: otkrili poveznice politike i pustošenja, organizirali proteste, marševe, tribine, predavanja, imenovali počinitelje, predavali tužbe i kaznene prijave DORH-u, istraživali i proputovali gotovo čitavu Hrvatsku. Također, u nastojanju zaustavljanja pustošenja hrvatskih šuma, zbog neučinkovitosti i nedjelovanja nadležnih institucija, Zeleni odred se obratio i institucijama te javnosti Europske unije, gdje je njihova borba za spas i očuvanje šuma u kratkom vremenu izazvala veliko zanimanje.

Podsjetimo, važnost djelovanja Zelenog odreda prepoznala je i austrijska Zaklada Unruhe (Nemir) koja svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije. Za nagrade je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest europskih zemalja (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska), a projekt Zelenog odreda uvršen je među 34 laureata. Zeleni odred nije osvojio jednu od glavnih nagrada, no njihov projekt dobitnik je novčane nagrade u vrijednosti od dvije tisuće eura, što će im kao neprofitnoj udruzi i njihovom volonterskom radu zasigurno pomoći u daljnjem djelovanju i borbi za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske.

Komentari