PROCURIO POPIS Dvojica HOS-ovaca navodno su bila službeno prozvana u protokol obljetnice

Pripadnici HOS-a zbog kojih je predsjednik Milanović napustio obilježavanje VRO Maslenica

Večernji list u posjedu je popisa uzvanika za službeni protokol na obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica u Zadru.

Prema popisu koji je izrađen u Excel tablici i kojeg je izrađivao organizator događaja, a to je Zadarska županija, dvojica pripadnika HOS-a ipak su bili predviđeni sudionici komemoracije, piše Večernji.

Konkretno, riječ je o Elvisu Čulini i Anti Barabi Knezu. Obojica su nosili obilježja s natpisima ‘Za dom spremni’. Ovaj popis važan je utoliko što su se tijekom dana pojavljivale oprečne informacije oko toga jesu li spomenuti HOS-ovci bili ili trebali biti dio službenog protokola.

Sam Knez medijima je u petak ujutro kazao kako su službeno pozvani od strane županije odnosno župana Božidara Longina.



“Službeno smo u protokolu kao svaka druga udruga iz Domovinskog rata. Rečeno nam je, ako smo u protokolu, da idemo na polaganje vijenaca. Gospodin predsjednik, ako nije dostojan doći među branitelje i pokloniti se žrtvama Maslenice i drugih vojno-redarstvenih akcija, ne mora doći”, kazao je Ante Baraba Knez.

Međutim, nedugo nakon toga oglasio se i ministar Mario Banožić kazavši kako HOS-ovci sa spornim obilježjima nisu bili dio protokola.

“Predsjednik ima ovlasti da izda zapovijed načelniku Glavnog stožera i on je to sada napravio. On ima ovlasti i ja tu nemam što zapovijedati. Koliko ja znam, ti ljudi nisu bili dio službenog protokola. Iz svake udruge bio je pozvan jedan predstavnik”, naglasio je ministar.

Na njegovom tragu bio je i župan Longin: “Oni nisu bili u protokolu, došli su sa strane. Nisam ih vidio kada su došli. Imamo 9. bojnu HOS-a koja je uredno pozvana. Naš protokol je jučer pokušao kontaktirati s njima, nažalost imam informaciju da se oni nisu javili. Jesu li primili mail ili nisu, to ne mogu reći”, kazao je župan.

Nije zgorega spomenuti i izjavu Andreja Plenkovića na današnjoj presici kada je upitan smatra li da je u Zadru bilo riječi o provokaciji.

“Ne znam. Nisam bio dolje, ali ne djeluje mi da je baš to bilo tek spontano. Stvar je vrlo jednostavna – mi smo uoči parlamentarnih izbora lani imali dvije teme – korupcija i ideološka podjela. Sad se ista stvar događa pred lokalne izbore. Uvijek lijeve opcije nameću ili korupciju ili ideološku podjelu pred izbore. To je već klasični scenarij. Kao da imam de javu od lani”, ustvrdio je.

Komentari