Đurđević o Milanoviću: Prvi put smo se susreli početkom ožujka

Zlata Đurđević Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zlata Đurđević, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, komentirala je svoj odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Đurđević je kazala da predsjednika nije poznavala osobno do ožujka.

“Nisam imala nikakve niti privatne, niti službene niti poslovne kontakte s gospodinom Milanovićem. Prvi put smo se  susreli početkom ožujka kad me pozvao na razgovor vezano za kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske”, kazala je Đurđević za RTL.

“On je rekao da je bilo pet kandidata, da je obavio razgovore s njima i da se odlučio za mene. Smatram da sam ostvarila izuzetne uspjehe u svom poslovnom životu. Redovita sam profesorica kaznenog procesnog prava. Bavim se i pravosuđem općenito i kaznenim pravosuđem i ljudskim pravima. Imam i međunarodna priznanja ugled. Imam preko 100 objavljenih radova, preko 100 javnih izlaganja. Bila sam predsjednica hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, a osim toga sam specijalizirala na najboljim svjetskim sveučilištima kao što su Cambridge, Berkeley i Yale”, dodala je.



‘Smatram da imam najbolji posao na svijetu’

Komentirala je i je li razmišljala da odustane od kandidature za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Imam sigurno mjesto na fakultetu. Smatram da imam najbolji posao na svijetu, ali s obzirom da sam pokazala aspiraciju i težnju da budem sutkinja na međunarodnim sudovima. I sada sam rezervna kandidatkinja za Europski sud za ljudska prava, smatrala sam da moj integritet i moje znanje mi ne dopušta da takvu jednu poziciju odbijem kad se radi o Republici Hrvatskoj”, rekla je Đurđević.

Govoreći o tome kako misli da će proći u Saboru, Đurđević je navela da smatra da je politika sazrela i da će se cijeniti stručnost.

“Programi su tek dostavljeni predsjedniku, tek su stavljeni u javnost, mislim da je naša politika ipak sazrela u odnosu na 90-te i da će cijeniti stručnost, izvrsnost, etičnost, a ne podobnost ili neke iskonstruirane i manipulativne tvrdnje koje zapravo nemaju utemeljenja u pravu”, kazala je.

Zašto se nije javila na prvi poziv?

Otkrila je i zašto se nije javila na prvi poziv.

“Ja sam se javila u siječnju za Europski sud za ljudska prava. To je u to vrijeme bila moja intencija, bila sam i na intervjuima. Nekako se ne javljam na više takvih pozicija istovremeno. Osim toga ovo je jedna pozicija za koju sam smatrala da imam karakteristike, ne znam, možda neki naših raniji razgovori mene i predsjednika Milanovića mi nisu davali nadu da bi on mene predložio”, rekla je Đurđević i dodala:

“Predsjednik je ustavni predlagatelj, mislim da to nije isto kao kada se javljate za Ustavnog sudca. Jer ovdje Ustav, kao i kod glavnog državnog odvjetnika, predviđa ne samo da vas bira neko političko tijelo, nego da vas i predlaže predsjednik, tj. Vlada.”

Komentari