DUBROVAČKI GRADONAČELNIK PREKRŠIO NIZ ZAKONA Zaustavljanjem investicije oštetio hrvatsku državu i grad Dubrovnik za više od 30 milijuna kuna

Svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pismenim putem obratio se oštećeni investitor s dokazima o utvrđenim nepravilnostima u obnašanju dužnosti gradonačelnika Mate Frankovića, ujedno i saborskog zastupnika HDZ-a.

Mate Franković je, kako ekskluzivno doznajemo, prekršio niz zakona Republike Hrvatske i Statut Grada Dubrovnika u postupku izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Sumratin.

Cijela afera prilično podsjeća na već zaboravljenu aferu tzv. pet zvjezdica u kojoj su nadležni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od biznismena Gorana Štroka tražili 200 tisuća eura za dobivanje dozvola.

U ovom slučaju Franković već 18 mjeseci uz pomoć svoje zamjenice Orlande Tokić i upravnih tijela Grada Dubrovnika sprječava investicijski projekt, koji bi realizacijom državnom proračunu donio gotovo 23 milijuna kuna tijekom iduće dvije godine, a Gradu Dubrovniku kroz komunalne troškove i ishođenje upravnih akata 7,78 milijuna kuna.



Dakle, Franković je svojim aktivnostima oštetio dubrovački gradski proračun već sada za 7,78 milijuna kuna i državni proračun za gotovo 23 milijuna kuna. Šteta, koja je šutnjom dubrovačke gradske administracije – nedostavljanjem odgovora i neočitovanjem na čak tri pritužbe investitora nanio štetu od gotovo 39 milijuna kuna u vidu izmakle dobiti.

Investitor, dubrovačka tvrtka Consultants d.o.o., uputila je gradonačelniku Mati Frankoviću, kako stoji u dopisu upućenom svim dubrovačkim gradskim vijećnicima, čak šest pritužbi na rad upravnih tijela Grada Dubrovnika i na rad zamjenice Orlande Tokić u razdoblju od 27. travnja do 3. rujna 2020. godine.
U svojem očitovanju Franković nije dostavio odgovore ili se nije ni očitovao na posljednje tri pritužbe čime je prekršio članak 29. Statuta Grada Dubrovnika, prema kojem je dužan odgovoriti u roku od 30 dana.

Oštećeni investitor dopisom vijećnicima traži da sada oni zatraže odgovore od gradonačelnika Frankovića na niz pitanja o cijelom slučaju.

Je li Franković od svoje zamjenice Orlande Tokić zatražio da ona izvrši uvid u projektnu dokumentaciju rekonstrukcije hotela Sumratin na temelju koje se izdaje lokacijska dozvola, je li od nje primio izvještaj o tome s prijedlogom postupaka i radnji kojima se može ometati izdavanje lokacijske dozvole te je li taj izvještaj dalje proslijedio upravnim odjelima na postupanje?

Investitor traži i odgovore od Frankovića zašto nije izvršio nadzor nad radom zamjenice Orlande Tokić i upravnih odjela na temelju primljenih pritužbi, a u skladu sa Statutom Grada Dubrovnika.

Investitor predlaže vijećnicima i da zatraže uvid u cjelokupni spis i korespondenciju koja se odnosi na (ne)izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Sumratin kod gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, Upravnog odjela za promet i upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

Isto tako, vijećnicima se predlaže da zatraže uvid i u elektroničku korespondenciju između gradonačelnika Frankovića i njegove zamjenice Tokić, zamjenice i nadležnih referenata, gradonačelnika i pročelnika upravnih odjela, te gradonačelnika i trgovačkog društva Consultants.

Investitor u dopisu vijećnicima ističe kako postupak izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Sumratin traje neuspješno još od 13. ožujka 2019., dakle punih 18 mjeseci, što je vrlo neuobičajeno jer nadležni gradski upravni odjel niti odbija niti izdaje traženu dozvolu, čime krši Zakon o općem upravnom postupku, zbog čega je podnesena žalba i zatraženo očitovanje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ukoliko Gradsko vijeće ne spriječi evidentno trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića i njegove zamjenice Orlande Tokić oštećeni investitor će pokrenuti daljnje pravne korake.

Kako se radi o slučaju koji neodoljivo podsjeća na neke ranije afere u Dubrovniku i dolazi u trenutku velikih korupcijskih afera u JANAF-u sasvim sigurno o cijelom slučaju imat će što za reći Državno odvjetništvo, USKOK, ali i druge državne institucije, doznaje Diretkno.hr 

Komentari