Dubravka Šuica pod istragom europske pravobraniteljice zbog napada na novinara Dubrovačke TV

Goran Mehkek / CROPIX

“Čini se kako Šuica vjeruje da mediji ne bi trebali objavljivati izjave u kojima se kritizira javne osobe”, piše pučka pravobraniteljica

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, pod istragom je europske pučke pravobraniteljice zbog slučaja uključivanja u program Dubrovačke televizije, javlja Telegram.

Šuica je, podsjetimo, u eteru emisije “Glas naroda” napala novinara Paska Tomaša zbog toga što je dopustio gledatelju da u programu uživo iznosi “objede, neistine, dezinformacije” o njezinoj imovini. I još je naglasila kako je ona “kuma Dubrovačke televizije, a oni dopuštaju da se građani na nju nabacuju smećem i blatom”.

Ovaj ekseces iziritirao je jednu hrvatsku građanku koja je odlučila, prema propisanoj proceduri, prijaviti neetično ponašanje Europskoj komisiji. Dobila je paušalan birokratski odgovor o Šuičinoj posvećenosti slobodi medija i pluralizmu, ali i prigovor kako je u svom prigovoru pristupila uz “manjak objektivnosti i nepristranosti” prema potpredsjednici.



Nakon toga, iziritirana građanka je sve prijavila europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O’Reilly čiji je ured pokrenuo istragu.

Transkript

U dokumentu upućenom predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen, pravobraniteljica obavještava kako je otvorila istragu zbog podnesenog prigovora te navodi da je njezin tim proučio transkript javljanja Šuice u emisiju.

“Temeljem transkripta, potpredsjednica Šuica priznaje kako gledatelj ima pravo iznositi svoj stav, no čini se kako vjeruje da mediji ne bi trebali objavljivati izjave u kojima se kritizira javne osobe. Također, čini se da (Šuica, op.a.) implicira kako TV postaja dopušta emitiranje kako bi povećala svoju popularnost”, nastavlja pravobraniteljica nabrajati sporne dijelove te podsjeća na preporuke koje je dala europskim dužnosnicima za medijske istupe: “Bilo koja izjava koja se može percipirati kao pokušaj gušenja kritičkog izvještavanja medija, treba se izbjegavati”, stoji u dokumentu iz ureda europske pučke pravobraniteljice, piše Telegram.

Komentari