Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva: Zdravstveni sustav je održiv. Ako se ovaj trend nastavi razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa

HRT

Ministar zdravstva i ravnatelj HZJZ-a održali su u ponedjeljak online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi se dogovorili o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Razloga za zabrinutost nema, ali ima razloga za oprez, rekao je Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Pojasnio je kako cijelo vrijeme “prate situaciju u cijeloj Hrvatskoj i vode računa, ne samo o oboljelima od COVID-19, već i o drugim bolesnicima koji zahtijevaju pružanje zdravstvene skrbi s obzirom na njihove akutne ili kronične bolesti”. U ovom trenutku su kapaciteti dostatni, pritom misli na smještajne kapacitete, ali i kadar. Dodao je kako se ozbiljno razmišlja o ostalim opcijama kako se bi došlo do situacije koja nam prijeti.

Osvrnuo se na sastanak predstavnika veledrogerija i ministra financija Zdravka Marića zbog duga bolnica i ljekarni, rekao je da je diskusija bila bogata. Naglasio je da je bila riječ o sastanku ministra Marića sa svim ljudima koji brinu o zdravstvenom stanju u zemlji. “Svi ugledni članovi su donijeli odluku u kojem pravcu se ide ne bi li se zbrinuli i COVID bolesnici, ali da se osigura zdravstvena skrb i drugim bolesnicima. U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa”, dodao je.



Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić osvrnuo se na trenutnu situaciju s koronavirusom, budući da je virus ušao u KBC Zagreb prije 10-ak dana. “Mi danas, večeras do 20 sati, imamo stabilnu situaciju u smislu prodora virusa. Bila je jedna situacija prije 2 tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji”, rekao je.

Ćorušić je naglasio kako KBC ima 5900 zaposlenika, od kojih je 4900 zdravstvenih i u ovome trenutku to lako podnesu reorganizacijom. Rade uobičajeno i svi pacijenti naručeni na pretrage, dijagnostiku ili zahvate su zbrinutu. Ističe kako ih zabrinjava eksponencijalni rast krivulje novozaraženih i moramo biti spremni.

Zahvalio je svim djelatnicima. U smislu organizacije, više poteškoća im je zadao potres jer su ostali bez Šalate i Jordanovca, a za epidemiju su se spremali. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, gdje je trenutno 15 zaraženih djelatnika, rekao je da bolnica radi potpuno stabilno. Naglasio je da su prvih šest mjeseci pojave koronavirusa bili bez zaraženih djelatnika i pacijenata, nakon toga su imali 5,6 sporadičnih slučajeva, a proteklih dana je došlo do naglog rasta zaraženih. Situacija je stabilna, dodao je i svi odjeli rade, piše HRT.

Komentari