Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva: Ako se ne cijepimo, znači da nam je život na kakav smo navikli onemogućen

HRT

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno tema je bilo stanje hrvatskog zdravstva u pandemiji koronavirusa.

Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je da je potpuno siguran da će odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje biti puno veći nego što govore ankete.

“Treba imati na umu da je jedan dio zdravstvenih djelatnika već prebolio covid i naravno da oni razmišljaju da se ne cijepe. Siguran sam da ćemo pokazati svjesnost i odgovornost i da će odaziv zdravstvenih djelatnika biti puno veći na cijepljenje”, rekao je.

Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja KB-a Dubrava, rekao je kako su u KB-u Dubrava danas dobili naputak gdje se razjašnjava oko prijema cjepiva gdje bi se cijepljenje izvršilo od 27. – 31.12.



“Što se tiče KB-a Dubrava, odaziv je vrlo dobar. Sigurno iznad 70 posto. Imamo kolege koji se i danas javljaju nakon inicijalne prijave jer neki od njih nisu bili sigurni da li se zbog preležane korone trebaju sad cijepiti ili trebaju pričekati određeno vrijeme. Siguran sam da će djelatnici KB-a Dubrava pokazati maksimalnu odgovornost što se tiče cijepljenja”, rekao je.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je kako je u Klinici za kardiologiju 100-postotni odaziv za cijepljenje.

“Klinika za internu medicinu 87 posto, Klinika za ženske bolesti je 83 posto. Vjerujem da će odaziv biti još i veći. Neodgovornih pojedinaca koji daju neodgovorne izjave uvijek ima, bilo sestre ili liječnici. Toga je bilo i toga će biti”, rekao je.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, rekao je kako prvi broj odgovora za cijepljenje nije bio toliko velik da bi bio relevantan.

“Siguran sam da će biti puno veći odaziv i osobno ću se prvi cijepiti čim se pojavi cjepivo u Splitu”, istaknuo je.

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, rekao je kako je u Rijeci generalno pozitivna situacija vezano za cijepljenje.

“U velikom uzorku ispitanika među liječnicima, 73 posto se već na prvi upit iskazalo da se želi cijepiti. Bilo je dosta pitanja vezano uz cijepljenje. Na dnevnoj osnovi imamo nove dopune prijavama i vidimo da će biti iznimno visok odaziv na cijepljenje”, naglasio je.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, rekao je kako su liječnici entuzijastični oko cijepljenja.

“Siguran sam da će odaziv biti vrlo visok. Informacija koja se pojavila u medijima kako određen broj liječnika odbija cijepljenje nije točna.

Dio liječnika nije ili stigao odgovoriti na mail ili jednostavno nije bio u prilici odgovoriti na taj upit. Znači, liječnička komora, zajedno s ostalim komorama u zdravstvu, pokrenut će kampanju informiranja. Dakle, nama su potrebne informacije. Kolegama, ali i medicinskim sestrama, ostalim zdravstvenim djelatnicima.

I vjerujem da će uz jednu brzu i adekvatnu kampanju informiranja, gdje će na najčešće postavljena pitanja odgovoriti najeminentniji stručnjaci koji se bave time, zapravo u zdravstvenom sustavu biti izrazito visoka procijepljenost osoblja, a samim time to će biti dobar primjer i samoj javnosti”, rekao je.

Silvio Bašić ne zna zašto se stvorila tolika fama u društvu oko cijepljenja.

“Ako okrenemo stvari, mi smo svi cijepljeni. Velika većina je prošla cijepljenje još kroz djetinjstvo. Cjepivo jest novo, ali tehnologija cjepiva datira već jako dugo vremena i unaprjeđuje se. Što se više unaprjeđuje, to je nastanak lijekova i cjepiva brži. Mislim kako će u našem društvu prevladati odgovornost i shvaćanje. Alternativu nemamo. Ako se ne cijepimo, znači da nam je život na kakav smo navikli onemogućen”, rekao je.

Istaknuo je kako je jedini alat protiv ove bolesti cjepivo.

“Nema neke bitne razlike između ovog cjepiva ili dosadašnjih što se tiče sigurnosti ili učinkovitosti. Cjepivo je sigurno i naravno da postoji mali broj nuspojava kao i kod drugih cjepiva, kao i kod cjepiva protiv gripe, dodao je.

Bašić je rekao kako zahvaljujući entuzijazmu svih djelatnika u zdravstvu nisu detektirani kritični momenti covid bolesnika i onih koji to nisu, a na koje je čitavo vrijeme bio stavljen veliki naglasak.

“Napravljen je čitav niz postupaka, među njima je oformljenje pozivnog centra gdje se preusmjeravalo bolesnike iz KB-a Dubrava u druge zagrebačke bolnice. Isto tako, bolesnike iz cijele Hrvatske. Prebrodili smo opasnosti kojih smo se bojali, a to je da se svim stanovnicima pruži adekvatna zdravstvena skrb”, naglasio je za HRT.

Komentari