DRŽAVA OPET PORUČILA STUDENTIMA DA SU NA DNU DRUŠTVENE LJESTVICE Nema naknade za zaposlene studente koji završe u izolaciji ili karanteni

mzo.gov.hr

Svi kojima se odredi karantena u bolnici ili samoizolacija kod kuće otvaraju bolovanje na teret države i naknada koju će za to vrijeme dobiti ne može biti veća od 4257,28 kuna. Taj iznos odnosi se na mjesečnu plaću za puno radno vrijeme i isplaćuje ga Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

No, što je sa studentima?

U Hrvatskoj brojni studenti paralelno rade i studiraju, a mnogi od njih se i sami financiraju pa im je studentski posao jedini izvor prihoda. U tom slučaju, plaćeni su po broju sati koje mjesečno odrade, a minimalna zakonska satnica iznosi 25,39 kn.

Pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja što će biti sa zaposlenim studentima ako završe u izolaciji ili karanteni, odnosno, je li previđena ikakva naknada u tom slučaju. Evo što su nam odgovorili.“Studentu se ne isplaćuje naknada za ono vrijeme koje ne obavlja studentski posao.

Sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova Ugovor o obavljanju studentskih poslova sklapa se prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla. Inicijalno se definira podatak o početku i očekivanom trajanju posla, a nakon obavljenog posla izvođač (student) i naručitelj (poslodavac) posla prema prethodno potpisanome ugovoru potpisuju izjavu kojom potvrđuju konačan broj sati ili dana obavljanja posla”, rekli su nam iz Ministarstva.

Je li pravedno da zaposlenim studentima kojima je određeno da budu u karanteni ili izolaciji ne bude isplaćena nikakva naknada? Rekli bi da je ovo samo još jedan od primjera kojim Hrvatska potvrđuje koliko joj je stalo do mladih.

“Nažalost, smatram ovo lošom odlukom jer dosta studenata radi kako bi samostalno financirali studij i privatne obveze te olakšalo roditeljima. Dosta studenata izgubit će vlastiti izvor prihoda i smatram kako bi se mogla isplatiti neka naknada studentima ili minimalni iznos plaće te tako olakšalo studentima. Nadam se da će Ministarstvo odlučiti u obostranu korist za ovu situaciju i kako studenti neće biti zakinuti u još jednoj stvari u trenutnim uvjetima kada već dosta nas je zakinuto za određene akademske stvari”, rekao nam je Dino Stošić, jedan od brojnih zaposlenih studenata koji se sam financira.

Iako smo posljednjih dana slušali kako se Hrvatska dobro nosi s ovom krizom, ova situacija potvrđuje da državu nije briga za njene studente. S obzirom da u slučaju karantene ili izolacije zaposleni studenti neće dobiti nikakvu naknadu, preostaje im jedino da ne napuštaju svoje domove. Država je opet poručila da su studenti pri samom dnu društvene ljestvice.

 

Komentari