Država će se žaliti na odluku Upravnog suda o istospolnim posvojiteljima

Ilustracija Foto: Pixabay

Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike žalit će se na odluku Upravnog suda, koji je poništio rješenje nadležnog Ministarstva u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića. No, Ministarstvo će u konačnici postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi, priopćili su.

Upravni sud zatražio je novi postupak jer u odbijenici nije obrazloženo zašto nije u interesu djece da se njima dodijeli status posvojitelja.

Odluka suda je, podsjetimo, da i istospolni parovi mogu biti posvojitelji.

Po ovom pitanju Europa je podijeljena, na liberalnom zapadu to je zakonski omogućeno u posljednjih desetak godina, a na istoku je nakon tradicionalističkih pokreta u više zemalja, Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska, Latvija i Litva,…uvedeno u ustave da je brak prije svega institucija koja legalizira odnose muškarca i žene te su time zabranjeni istospolni brakovi i posvajanje djece.



U prosjeku, 76 posto građana EU vjeruje da bi homoseksualci i lezbijke trebali imati ista prava kao ostali građani, prema ispitivanju Eurobarometra iz 2019. To je porast od osam postotnih poena u odnosu na 2015, piše Jutarnji list.

No, prosjek zapravo prikriva veliki jaz unutar Europe. U Švedskoj to misli 98 posto građana, a u Rumunjskoj 38. Hrvatska je bliža siromašnijim susjedima, s tek 44 posto građana koji smatraju da homoseksualci trebaju uživati ista prava kao heteroseksualni građani.

Komentari