DRAMA OKO UKIDANJA OBAVEZNE ČLANARINE U KOMORI Hsls dobio po prstima od HDZ-a? A upitan je i glas zastupnika čija supruga radi u Komori

Hrvatski sabor danas je trebao glasati o ukidanju obaveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, no tko bi rekao, to se ipak neće dogoditi.

Glasovanje je bilo najavljeno za petak u podne, no ta se točka nije našla na planu glasanja.
Oporbeni zastupnici uložili su oštre prosvjede zbog takve odluke i nastala je prava drama.

‘Glasat ćemo kad se stvore uvjeti’

“Dosta je vašeg harača nad hrvatskim poduzetnicima, zatvorili ste ih!”, rekao je Nikola Grmoja Gordanu Jandrokoviću, na što mu je predsjednik Sabora dao dvije opomene.

“Nemojte me prozivati da štitim bilo kakve uhljebe”, rekao je Jandroković, no on je ujedno dao misliti prisutnima i svojoj stranci jer je rekao kako će se ono što on misli zapravo vidjeti tek onda kad ta točka zaista dođe na dnevni red.



“Moramo se boriti za naše poduzetnike, jer su obvezne članarine u HGK-u ozbiljan problem“, rekao je Mostov Zvonimir Troskot, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika i jedan od ključnih ljudi koji je ovu inicijativu zapravo i pokrenuo.

“Glasat ćemo o tome kad se stvore uvjeti”, rekao je Jandroković i uzeo stanku od 10 minuta.

Nakon stanke oporba se nije vratila i nije postignut kvorum. U sabornici je bilo 75 zastupnika, jedan manje od potrebnih 76 jer HDZ-ov zastupnik Miroslav Tuđman nije mogao prisustvovati sjednici zbog bolesti. Gospodin Tuđman se već tjednima bori s koronavirusom i vrlo dobro se znalo da njega danas neće biti.

Cijela drama se dogodila jer je HSLS najavio da će tu promjenu Zakona podržati i dići glas za prijedlog ujedinjene oporbe. Kako saznajemo od izvora bliskih vrhu HSLS-a to je naljutilo vladajući HDZ i premijera Andreja Plenkovića toliko da su krenuli snažni pritisci prema HSLS-u da odustane od već najavljene namjere glasanja.

Točka s koje nema povratka za liberale

Ovo bi za HSLS mogla biti nova točka prekretnice jer se hrvatski liberali, kako Hrebak naziva svoje članove, u svojoj suštini političkog djelovanja trebaju boriti protiv harača kakav je upravo prisilna članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru. HSLS je već toliko puta u svojoj bogatoj povijesti izdao svoje principe i odustao od politika za koje se na papiru zalažu, a ako to učine i ovog puta, mogao bi to biti konačan kraj stranke Vlade Gotovca i Dražena Budiše.

S druge pak strane, upitno je može li oporba skupiti dovoljno ruku u Saboru za progurati ovaj prijedlog MOST-a. Nebrojeno puta do sada gledali smo kako „žetončići“ mijenjaju mišljenja preko noći i podržavaju HDZ kad je to najpotrebnije. S obzirom na to da se i u ovom sazivu Sabora već mnogo zastupnika odvojilo od svojih stranaka koje su ih dovele u parlament, upitno je kako će oni reagirati. Jedan od takvih je i Milan Vrkljan, bivši predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta koji je nedavno naprasno napustio tu stranku i s kolegicom Karolinom Vidović Krišto solira u Saboru.

Pitanje je i kako će Vrkljan glasati jer njegova je supruga Sanela Vrkljan zaposlenica Hrvatske gospodarske komore. Naime, njegov eventualan glas za ukidanje obavezne članarine u toj Instituciji mogao bi vrlo loše odjeknuti među kolegama njegove supruge. Iako je na papiru pri brojanju potencijalnih glasova ZA bilo i njegovo ime, upitali smo ga za komentar i nismo baš uvjereni da će tako i glasati.

“Moja kolegica Vidović Krišto i ja nismo se izjašnjavali oko tog pitanja u Saboru. Smatram da je potrebno da imamo institucije s tradicijom od 150 godina poput Hrvatske gospodarske komore. Ono što je važno, jest da unutar tog sustava mora biti transparentno. Ne mogu reći posluje li Komora trenutno transparentno“, rekao nam je Vrkljan.

Supruga u komori, suprug u Saboru

Zastupnik, čija je supruga redom bila poslovnom tajnicom Udruženja hotelijera pri HGK i pomoćnica direktora Sektora za turizam, smatra kako Hrvatska gospodarska komora kao vladina institucija mora polagati račune, ali napominje da se bez nje ne može.

Što se tiče samog glasovanja u Saboru, Vrkljan nije izričito potvrdio da će, kao što se proteklih dana mislilo, podržati prijedlog oporbe.

“Mislim da, neovisno o tome izglasa li se Zakon ili ne, Komora u svakom slučaju neće osjetiti tu promjenu. Niti će biti drastično zakinuta, niti ona nešto dobiva posebno od te članarine. Smatram da članovi moraju dobivati uslugu koju plaćaju. Ponavljam, ta je institucija vrijedna i prijeko potrebna državi i ima dugogodišnju tradiciju djelovanja“, rekao je Vrkljan i pokušao objasniti kako će glasati on i kolegica Vidović Krišto.

“Vidjet ćemo Karolina i ja dok dođe na red. Povest će se rasprava oko toga. Nisam za to da se takve odluke lome preko koljena, donose preko noći. Nisam siguran kako ćemo glasati“, zaključio je Vrkljan.

Osim Vrkljana, također je upitno kako će reagirati oporbeni zastupnici koji se nisu striktno izjasnili, a još je važnije što će biti s držačima Plenkovićeve većine poput HSLS-a.

Plenković kao Vučić

U međuvremenu, oglasio se i premijer Plenković.

“Nitko od nas ne kaže da HGK ne može možda bolje raditi, biti korisnija, dostupnija poslovnim subjektima, ali HGK ima svoju tradiciju čini mi se 160 godina i to nisu tijela koja se demontiraju na brzinu, zbog oporbenog hira ili nekakvih demagoških i populističkih namjera. Raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno može samo ovakva oporba kakvu Hrvatska danas ima”, rekao je Plenković.

U svakom slučaju, ukidanje obavezne članarine nije od presudne važnosti za reforme i pokretanje ekonomije, ali je jedan mali korak u tom smjeru i kotačić koji bi mogao pokrenuti stvarne promjene. Obavezna članarina nije isto što i obavezno članstvo te Komora ima alate kako dodati i neki novi prisilni namet, no kao što vidimo, mnogima bliskim Komori nije svejedno. Ako je već, kao što kaže premijer i brojni bliski Komori, ta prisilna članarina mizerna i nebitna za poduzetnike koju ju plaćaju, zašto se onda ona ne ukine?

Komentari