Dragan Kovačević danas bi trebao izaći iz istražnog zatvora

Dragan Kovačević/ Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke, bivši direktor Janafa i drugoosumnjičeni u aferi Janaf, Dragan Kovačević, trebao bi u utorak poslijepodne izaći iz zatvora u Remetincu u kojem se nalazi od 17. rujna, potvrdio je Kovačevićev branitelj, odvjetnik Ivo Farčić.

”Nakon što moj branjenik izađe na slobodu, on zapravo aktivno započinje svoju obranu”, kazao je Farčić za Hinu. Odvjetnik je dodao da će obrana inzistirati na vještačenju novca za kojeg Uskok tvrdi da ga je Kovačević skrio prije uhićenja, a od kojeg je tužiteljstvo odustalo jer je preskupo.

”Ako je Uskok mogao inzistirati na oduzimanju novca i tezi da je taj novac Kovačević, onda tužiteljstvo svakako mora omogućiti dokazivanje čije je novac”, nadodao je Farčić.

Puštanje Kovačevića koji je u istražnom zatvoru bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, u utorak je sucu istrage predložio Uskok, a nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je Kovačević bio pritvoren.



Kovačeviću je istražni zatvor, baš kao i prvoosumnjičenom vlasniku Elektrocentra Petek Kreši Peteku te Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, dvojici saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a, produljen do 16. prosinca. Budući da je Uskok ispitao sve svjedoke koji se odnose na dio istrage koja zahvaća Kovačevića, bivši direktor Janafa bit će pušten dan ranije.

Iza rešetaka su ostali prvoosumnjičeni vlasnik Eletrocentra Petek Krešo Petek, velikogorički gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te novogradiški gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Vinko Grgić.

Pored opasnosti od utjecaja na svjedoke, Peteku i Barišiću je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Budući da je Grgiću određen pritvor isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, on bi također mogao brzo izaći iz pritvora jer su ispitani svi svjedoci zbog kojih je pritvoren, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Grgić je početkom studenog sam sebi pokušao olakšati situaciju pa je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime je kao osnova za istražni zatvor prestala vrijediti opasnost od ponavljanja djela.

Što se tiče Peteka i Barišića, dok su na funkcijama na kojima jesu, za sud postoji opasnost da će ponoviti djela za koja se sumnjiče. Drugim riječima, oni s obzirom na opasnost od ponavljanja djela, u Remetincu mogu ostati i kada svi svjedoci u odnosu na njih budu ispitani. No, prema neslužbenim informacijama Barišić se sprema podnijeti ostavku, dok je Petek najavio odlazak u mirovinu, čime bi također otklonili razloge za pritvor.

U proširenju istrage Uskok tereti Kovačevića da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Komentari