DORH REAGIRAO NA PREMIJEROVE IZJAVE ‘Iznošenjem takvih tvrdnji diskreditiraju se napori i rad državnog odvjetništva u cjelini’

Ilustracija Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nakon što je premijer Andrej Plenković kritizirao curenje informacija iz istrage te rekao kako je ‘to moglo izaći iz DORH-a ili policije’, oglasilo se Državno odvjetništvo.

“DORH i USKOK nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida”, priopćili su, a ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

Plenković: Sve će se provjeriti. Ćorić se sa mnom se nije konzultirao, ali nije ni trebao



“U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba. Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage. Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje. Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija.

Nadalje, ističemo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa. Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i USKOK-a da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke.

Iznošenjem tvrdnji da ‘iz DORH-a i USKOK-a cure informacije’ diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad”, piše u priopćenju.

Afera Vjetroelektrane

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Pnuskoka u aferi Vjetroelektrane, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, među kojima je i smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Komentari